Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спира подаването на вода за промишлени нужди от шест язовира с ниско ниво


Министърът на околната среда Емил Димитров утвърждава графиците за използване на вода от язовирите
Министърът на околната среда Емил Димитров утвърждава графиците за използване на вода от язовирите

Водата от язовирите, чийто обем е под 50% от максималния, ще се използва само за питейно-битово водоснабдяване. Това съобщи Министерството на околната среда и водите, цитирано от БТА, а твърдението се потвърждава и от разписаните количества за различните ползватели в графика за ползването на водите от комплексните и значими язовири за февруари. Освен за язовир „Студена“, чието ниско ниво остави на воден режим над 100 хил. души в Перник и околните населени места, става дума за „Асеновец“, „Дяково“, „Ястребино“, „Калин“ и „Карагьол“.

„За язовирите, водите от които се използват за питейно-битово водоснабдяване и са с наличен обем под 50 на сто от общия, водоползвателите, включително и ВиК дружествата, са уведомени да предприемат мерки за водоснабдяване от алтернативни водоизточници - повърхностни и подземни, за които имат издадени разрешителни от съответните басейнови дирекции“, се казва в съобщението.

Язовир „Асеновец“, чийто процент на запълване е 28,2 на сто, е източник на питейна вода за Сливен. На местното ВиК е разрешено да използва 0,5 милиона кубични метра мода през февруари, а останалото количество, необходимо за питейно-битово водоснабдяване, от алтернативни водоизточници. ВиК-Сливен е титуляр на 20 разрешителни за водовземане от подземни води, с общ разрешен годишен лимит 14,9 милиона кубични метра.

Заради ниския обем не се разрешава ползването на вода за промишлено водоснабдяване в язовир "Дяково", който е с процент на запълване 35,5 на сто. Промишлените предприятия са уведомени, че трябва да се осигуряват от алтернативни водоизточници, съгласно издадените разрешителни за водовземане от повърхностни и подземни водни обекти. Води за питейно-битово водоснабдяване на промишлените предприятия ТЕЦ "Бобов дол" и "Ай Ви Пи комършъл" не се разрешават докато не бъдат монтирани измервателни устройства за измерване на водите, които използват от предприятията за питейно-битови цели, се казва още в съобщението.

От "Ястребино", в който има малко над 19 млн. куб. м вода, ще се подават 20 хил. куб. м за водоснабдяване на град Антоново. В "Калин" и "Карагьол" има общо малко над 1 млн. куб. м. вода. От тях ще се черпят 70 хил. куб. м. за водоснабдяване на общините Рила и Кочериново. Освен от тези язовири, подаването на вода за промишлени нужди от няколко други водоема с намаляващо ниво също е ограничено.

Освен това „поради системно подаване на неверни или манипулирани данни“, на басейновите дирекции е възложено да извършат проверки за наличие на сертифицирани и заверени измервателни устройства на язовирите с основно предназначение за питейно-битово водоснабдяване, сред които „Искър“, „Бели Искър“, „Христо Смирненски“, „Йовковци“, „Тича“, „Камчия" и др., се казва в съобщението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG