Връзки за достъпност

Извънредни новини

75 години от първите присъди на Народния съд. България почита жертвите на комунизма


На 1 февруари България почита паметта на жертвите на комунистическия режим. Тази година се навършват 75 години от първите присъди на Народния съд.

На тази тази през 1945 г. на смърт са осъдени трима български регенти, 8 царски съветници, 22 министри от кабинетите на Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, 67 депутати и 47 генерали и висши офицери.

Паметта на жертвите на комунизма бе почетена с молебен и поднасяне на венци пред мемориалната стена до НДК. Сред присъстващите бе председателят на парламента Цвета Караянчева, а премиерът Бойко Борисов отбеляза датата в профила си във Фейсбук, подчертавайки, че "демокрацията и мирът са най-ценните неща в днешния свят".

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG