Връзки за достъпност

Извънредни новини

Броят на жертвите на коронавируса расте. Борисов "умолява" българите да не ходят в Китай


259 са потвърдените до петък смъртни случая на заболели от новия коронавирус в Китай
259 са потвърдените до петък смъртни случая на заболели от новия коронавирус в Китай

Смъртните случаи на заразени с новия коронавирус в Китай се увеличха до 259 към петък, съобщи китайската държавна телевизия, цитирана от ДПА. Нови 45 смъртни случая са регистрирани в провинция Хубей и един в община Чунцин, посочва Франс прес. В течение на деня са били потвърдени 2102 нови случая на зараза в Китай, с което общият им брой е достигнал 11 791.

Междувременно в Испаниябе потвърден първи случай на зараза с коронавируса, предаде Ройтерс. Пациентът се намира на най-големия от Канарските острови – Ла Гомера. Заедно с други четирима души са поставени в изолация и под наблюдение на острова от четвъртък, след като било установено, че са били в контакт с германец, диагностициран с вируса, посочи испанското здравно министерство.

Потвърдените случаи на коронавируса в Германия в петък станаха седем, след като властите в провинция Бавария съобщиха, че пробите за вируса при шести служител в компанията за доставки на автомобилни части Уебасто са положителни. По-рано през деня министерството на здравеопазването потвърди, че дете на заразен работник в Уебасто също се е разболяло.

В САЩ пък бе обявено извънредно положение в общественото здравеопазване заради епидемията в Китай и властите временно забраниха влизането на чужди граждани, които може да представляват потенциална опасност, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. От неделя американските граждани, пътували до китайската провинция Хубей в последните две седмици, ще бъдат поставяни под задължителна 14-дневна карантина, обяви министърът на здравеопазването и социалните служби Алекс Азар на брифинг с журналисти в Белия дом.

Всички самолети от Китай ще бъдат насочвани към нюйоркското летище "Дж. Ф. Кенеди" и летищата в Чикаго, Сан Франциско, Сиатъл, Атланта, Хонолулу и Лос Анджелис, уточнява Франс прес. По информация на Центровете за контрол и превенция на болестите до момента в САЩ има шест потвърдени случая на коронавируса, а 191 души са поставени под наблюдение. В четвъртък Държавният департамент на САЩ издаде предупреждение за американските граждани да не пътуват до Китай заради епидемията.

На този фон България повиши в събота степента на предупреждение за опасност заради новия коронавирус. Премиерът Бойко Борисов свика среща с министрите на здравеопазването, външните и вътрешните работи – Кирил Ананиев, Екатерина Захариева и Младен Маринов, както и с председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

"Най-високият код е пета степен, предлагам да преминем в четвърта степен, което е силна препоръка, да кажем почти забрана, за пътуване до Китай на български граждани", заяви Захариева. Борисов от своя страна уточни, че "ние не забраняваме, но умоляваме, настояваме" българи да не ходят в Китай, "ако не е нещо жизненоважно".

По данни на МВнР в Китай има около 270 български граждани. До момента никой, освен трима студенти в блокирания град Ухан, откъдето тръгна вирусът, не е потърсил контакт с българското посолство. Те са пожелали да бъдат евакуирани от Китай и в събота момиче с двойно гражданство лети към Германия, където ще остане там под карантина. Другите двама ще се приберат с френски самолет до Франция, от където ще ги прибере правителственият "Спартан". Те вече са във френското консулство в Ухан и утре сутринта е полетът им за Франция.

Пристигащите в България китайски граждани или чужденците, които са били в Китай или в територии с установени случаи на новия коронавирус, ще преминават през щателна медицинска проверка още при кацането на самолета на българска територия, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG