Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новите визови правила на ЕС вече са в сила


Новите правила за издаване на визи за пътуване на територията на Европейския съюз (ЕС) действат от неделя, 2 февруари, припомнят от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК). Решението за това беше взето през юни миналата година от Съвета на ЕС.

Консулската такса за тази услуга се повишава от 60 на 80 евро, за деца на под 6-годишна възраст е безплатно, а за малолетни на възраст между 6 и 12 години цената е наполовина от тази за възрастни – 40 евро. Вече е възможно страна членка на ЕС да премахне визовите такси за непълнолетни на възраст между 6 и 18 години.

Промените позволяват подаването на заявления от шест месеца до 15 дни преди пътуването. Вече има възможност и за попълване и подписване на формуляра за кандидатстване за визи по електронен път, както и за издаване на визи за по-дълъг период на пребиваване за редовно пътуващи – с валидност от 1 до 5 години.

Правилата бяха променени, за да осигурят на британските граждани безвизово пътуване до ЕС след Брекзит, който официално стана факт в нощта на петък срещу събота. Новите разпоредби се прилагат за пътници от всички 105 страни, които имат нужда от визи, за да пътуват до ЕС. Нищо не се променя за страните, които пътуват безвизово до Евросъюза, включително Великобритания.

Промените засягат краткосрочните визи за 22 страни от ЕС, влизащи в Шенген, както и от асоциирани страни, като Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Единна краткосрочнна виза, издадена от една от тези страни, позволява пътуване из всички останали за 90 дни в който и да е шестмесечен период.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG