Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поемни и вещи лица влязоха в "Нове холдинг" за опис на антиките


Реставратори, поемни и вещи лица влязоха в офиса на "Нове холдинг" в понеделник. Поводът е колекцията от артефакти на задържавния в Обединените Арабски емирства (ОАЕ) хазартен бос Васил Божков. Официално разрешение за изнасяне на антиките обаче няма, съобщава бТВ. Към момента се прави само оглед и опис на предметите. Очаква се, че артефактите са повече от 2700.

На място са директорът на Инспектората за опазване на културното наследство, както и реставраторът проф. Веселина Инкова.

Преди дни от прокуратурата обявиха, че обискът ще стане в присъствието на експерти. От държавното обвинение отрекоха съобщената от фондацията на Божков "Тракия" информация, че е бил направен опит антиките да бъдат изнесени в чували.

Сред артефактите има такива от метал, злато, сребро, бронз, произведени в периода от 8 в. пр. Хр. до 6 в. сл. Хр. в ателиета, локализирани на територията на целия античен свят: Средния и Близкия Изток, Мала Азия, континентална и островна Гърция, Северноегейското крайбрежие, съседните на Гърция Тракия и Македония, Северно черноморска Скития, както и Етрурия, Южна Италия (Магна Греция), Иберийския полуостров.

Директорът на инспектората за опазване на културното наследство в Министерството на културата Александър Трайков каза пред БНТ: "В момента се правят огледи, описи, стая по стая. Участват четирима експерти от Министерство на културата, които са разпределени по обектите и следят за нормалното протичане на работата".

"Евентуално, ако бъдат иззети, те ще отидат в хранилището на Националния музей. Трябва да се има предвид, че този Национален музей съхранява над милион и половина предмети. Така че би трябвало да има и там със сигурност има условия, които са достатъчно добри за съхранение на тези предмети", каза Трайков.

От миналата седмица досега от прокуратурата не дават информация кое налага изземването на артефактите. На няколко въпроса, отправени на пресконференция по темата, говорителката на главния прокурор Сийка Милева каза единствено, че "се извършва по реда на НПК". Свободна Европа изпрати в петък въпроси до пресаташето на прокуратурата във връзка с евентуалното изземване, но отговори до понеделник не са получени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG