Връзки за достъпност

Извънредни новини

КЗК разреши на "Нова" да придобие 100% от "Нет Инфо"


Кирил Домусчиев и брат му Георги ще станат единствени собственици на капитала на "Нет Инфо"
Кирил Домусчиев и брат му Георги ще станат единствени собственици на капитала на "Нет Инфо"

Комисията за защита но конкуренцията (КЗК) разрешава на „Нова броудкастинг груп“ да придобие пълен контрол над „Нет Инфо“. Това стана ясно от събщение на сайта на антимонополната комисия. От „Нова“ отказаха да коментират преди приключването на сделката.

В момента „Нова броудкастинг груп“ притежава 70% от акциите в най-голямата онлайн група на пазара у нас. 27% са собственост на притежаваното от Радосвет Радев „Дарик радио“, а 3% се притежават от „Уеб Финанс“ на Христо Христов, който до юни 2019 г. беше изпълнителен директор на "Нет Инфо". Христов беше отстранен от поста след като съобщи за натиск върху журналисти на притежаваните от „Нет Инфо“ медии от новия собственик на Нова „Адванс Медия Груп“ на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

„Нет Инфо“ притежава новинарските сайтове www.vesti.bg и www.dariknews.bg, платформата за видеосподеляне www.vbox7.com, спортният www.gong.bg, за прогнозата за времето www.sinoptik.bg, финансовият www.pariteni.bg, женският www.edna.bg и редица други специализирани сайтове за имоти и автомобили.

Положителното решение на КЗК е взето въпреки мнения на редица медийни групи, че сделката ще влоши рекламния пазар на медиите, става ясно от решението. Такива опасения са изразили от „Икономедиа“, „БТВ Медиа Груп“, „Инсърт БГ“ и „Спортал.бг“. Според тях сливането на двете компании ще им позволи да диктуват цените на пазара на интернет реклама. Становището на „Нова“ е, че нито поведението на придобиваното дружество, нито възможността за крос-медийна реклама влияят на решението на клиентите къде да инвестират. КЗК приема, че сделката не би могла да доведе до установяване или засилване на господстващо положение и я разрешава.

Въпросът за редакционна намеса в съдържанието на сайтовете на „Нет Инфо“ след придобиването на „Нова“ от братя Домусчиеви беше повдигнат, след като журналисти от „Дарик радио“ обявиха, че напускат спортния сайт „Гонг“. След това тогавашният директор Христо Христов съобщи за такава намеса, която описа като „натиск за публикуване на новини със съмнителна достоверност“. „Нова броудкастинг груп“ определи твърденията на Христов като „опит за уронване на престижа и дискредитация на медията“ с цел да се обслужат интересите на самия Христов като миноритарен собственик.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG