Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руска фирма си търси 11 млн. долара заем от партията на Марин льо Пен


Заемът за партията на Марин Льо Пен е бил даден от базираната в Москва банка, за да се финансира провеждането на кампания за президентските избори
Заемът за партията на Марин Льо Пен е бил даден от базираната в Москва банка, за да се финансира провеждането на кампания за президентските избори

Руска фирма за самолетни части заведе дело в опит да си върне заем в размер на 10.8 млн. долара от крайнодясната партия на Марин льо Пен. Заемът е бил даден през 2014 г., за да бъдат финансирани няколко кампании във Франция.

Първото заседание по делото ще бъде на 2 юни в градския съд в Москва.

Заемът, получен през септември 2014 г. е бил даден от базираната в Москва Първа чешко-руска банка на партията „Национален фронт“, която по-късно беше преименувана на „Национален сбор“. Парите са били потърсени, тъй като редица френски и европейски банки отказват да дадат заеми на партията преди президентските избори през 2017 г., заяви пред Радио Свободна Европа тогавашният ѝ касиер Валеран дьо Сен Жюст.

Когато формацията на Льо Пен получава заема, тя е обвинена, че е проводник на интересите на Кремъл във Франция.

По думи на Сен Жюст заемът не е имал общо с политическите позиции на партията, както и на нейния лидер.

Самата Льо Пен никога не е прикривала симпатията си към руския президент Владимир Путин и не веднъж е посещавала Москва за срещи с представители на Кремъл. Тя е критик и на западните санкции наложени на Москва заради анексията на полуостров Крим и подкрепата, оказана на сепаратистите в Източна Украйна.

След като през 2016 г. банката губи лиценза си, събирането на заема, по неясни причини, е прехвърлено към малко известната компания „Конти", регистрирана в покрайнините на Москва. По-късно правата над събирането на заема са прехвърлени към „Авиазапчаст“, за която има данни, че е близка до властта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG