Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чеченски блогър, критик на Кадиров, е убит във Франция


Това не е първият случай на убийство на противник на Кадиров в Европа
Това не е първият случай на убийство на противник на Кадиров в Европа

Чеченският блогър Имран Алиев, известен с критичното си отношение срещу лидера на Чечня Рамзан Кадиров, е бил убит във Франция. Тялото му е намерено в хотел, а причината за смъртта са множество прободни рани.

Пред Франс прес източник, запознат с разследването, съобщава, че 44-годишният Алиев е открит в хотелската си стая в Лил на 30 януари. Блогърът, известен под псевдонима си Мансур Стари, е пристигнал ден преди инцидента от Белгия, където досега е пребивавал. Според източникът, той е бил в компанията на друг чеченец.

От прокуратурата в Лил съобщават, че към момента няма задържани по случая.

Това не е първото убийство на противник на Кадиров в Европа.

През август 2019 г. бившият боец от групата на чеченските сепаратисти, воювали срещу руските сили, Зелимхан Хангошвили бе застрелян в Берлин. За престъплението тогава беше задържан 49-годишен мъж с руски паспорт, който е заподозрян и за убийството на руски бизнесмен през 2013 г. Тогава Германия обвини руските власти, че стоят зад случая.

Редица правозащитни организации твърдят, че управляващият Чечня от 2007 г. насам Кадиров, използва репресивни мерки и създава престъпен климат в региона. Според тях той е отговорен за насилие и заплахи срещу политически опоненти, включително и отвличания, мъчения и убийства.

Критиците на Кремъл обвиняват президента Владимир Путин, че той игнорира нарушенията на конституцията, които Кадиров извършва. Според тях причина затова е, че руският президент се уповава на бившия бунтовнически командир, за да поддържа контрол върху размирния регион.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG