Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да се обединим за справедливостта". Президентът свали доверието си от кабинета


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев обяви във вторник, че сваля доверието си от правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти", обвинявайки го в липса на воля за реформи и борба с корупцията, разхищения и методично погазване на закона и морала.

"Остра криза в управлението на всички нива"

Уточнявайки, че не говори от позицията на политически опонент, а "като държавен глава, с мисъл и грижа за бъдещето на България", той добави, че "днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива".

"Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции", заяви Радев без обаче да посочва поименно хората, които според него се облагодетелстват от горенето на отпадъци.

Като друг проблем в действията на управляващите той посочи липсата на информация за внесените парламента законови промени, засягащи влаутния курс на лева. По думите на президента "законодателството се превърща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават".

"Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи"

"Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване. Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи", добави Радев без да уточни какво точно има предвид.

Обръщанието му към нацията обаче става факт само седмица след като главният прокурор Иван Гешев поиска тълкувателно решение на Конституционния съд (КС) за имунитета на държавния глава и кога той може да бъде обект на разследване. Впоследствие прокуратурата разпространи СРС-запис от телефонен разговор на Радев с командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, за който твърдеше, че е доказателство за укриване на документи от президента. Редица юристи обаче определиха този ход на държавното обвинение като нарушение на закона.

"В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас"

"Скъпи сънародници, днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала", заяви още президентът, призовавайки гражданите "да се обединим за справедливостта и държавността, за доброто на България".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG