Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Напълно реабилитиран". Сенатът оправда Тръмп и приключи процедурата по импийчмънт


Тръмп
Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше оправдан от Сената в процеса за импийчмънт. Гласовете за отстраняване на Тръмп не достигнаха изискваното мнозинство от две трети.

По първото обвинение 52 сенатори гласуваха за оправдаването на Тръмп, а 48 за освобождаването му. По второто обвинение гласовете в полза на президента бяха 53 на 47. Сенатът трябваше да гласува по предложението на Камарата на представителите за импийчмънт на Доналд Тръмп по обвиненията, че е злоупотрелил с властта си като е искал от Украйна да разследва неговия политически противник Джо Байдън и че е възпрепятствал Конгреса в разследването на случая.

Сенаторите гласуваха според партийната си принадлежност - републиканците защитиха Тръмп, докато демократите подкрепиха импийчмънта. Единственото изключение беше републиканският сенатор Мит Ромни, който гласува заедно с демократите по първото обвинение.

Тръмп е наблюдавал гласуването в Сената по телевизията, заедно със своите най-близки сътрудници в Белия дом. По-късно в четвъртък президентът ще направи обръщение по повод "ПОБЕДАТА на страната в измамата с импийчмънта".

Президентът публикува в Туитър кратко видео, в което предизборният му слоган се променя от "Тръмп 2020" на "...2024, 2028" и т.н. докато на екрана се появява надпис "Trump 4EVA" - т.е. Trump forever/Тръмп завинаги.

"Президентът Тръмп беше напълно реабилитиран и сега е време да се върнем към това, което засяга хората на Америка", обяви ръководителят на кампанията на Тръмп Брад Парскейл.

Според последното проучване на Ройтерс/Ипсос одобрението към дейността на Тръмп е 42% срещу 54% неодобрение. Числата са почти същите като тези в началото на процедурата по импийчмънт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG