Връзки за достъпност

Извънредни новини

Актьорът Кърк Дъглас почина на 103 години


Кърк Дъглас и сина му Майкъл през 2018 г.
Кърк Дъглас и сина му Майкъл през 2018 г.

Актьорът Кърк Дъглас, една от най-големите легенди в историята на американското и световно кино, е починал в сряда. Новината съобщи синът му, актьорът Майкъл Дъглас.

„С огромна тъга аз и братята ми съобщаваме, че Кърк Дъглас ни напусна днес на 103 години. За света той беше легенда, актьор от златната епоха на киното, който доживя до златните си години, един обичащ хората човек, чиято отдаденост на справедливостта и каузите, в които вярваше, станаха стандарт, към който всички да се стремим“, каза Майкъл Дъглас.

Кърк Дъглас се ражда в семейство на еврейски емигранти от област Могильов в Беларус под името Исур Даниелович Демски през 1916 г. в Ню Йорк.

Още от малък той мечтае за актьорска професия и участва в училищни постановки.

Сред най-известните филми, в които се снима, са „Спартак“, „20 000 левги под водата“, „Сатурн 3“, „Одисей“, „Пътищата на славата“, „Стъклената менажерия“, „Седем дни през май“ и много други.

Преди 7 години Дъглас се оттегли от публичния живот, след като получи удар, който затрудни сериозно говора му.

„Винаги ме питат каква е рецептата за дълъг и здравословен живот. Нямам такава. Обаче вярвам, че не сме на този свят без причина. Бях пощаден след катастрофа с хеликоптер и удар, за да направя още добрини преди да си отида“, казва актьорът, който има повече от 65 години брак с втората си съпруга Ан Байдънс, която е на 100 години.

От дълги години семейство Дъглас бе отдадено на филантропия. Кърк и Ан финансират построяването на център за болни от Алцхаймер и възстановяването на 400 училищни игрища в Лос Анджелис. Приживе Дъглас твърдеше, че ще завещае имуществото си за благотворителност.

Кърк Дъглас има четирима сина – известният актьор Майкъл, който е женен за актрисата Катрин Зита-Джоунс, Джоел, Питър и Ерик.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG