Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Информационна война". Шефът на ФБР предупреди за действия на Русия срещу САЩ


Директорът на ФБР Кристофър Рей
Директорът на ФБР Кристофър Рей

Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) обяви, че Русия провежда "информационна война" срещу Съединените щати в навечерието на изборите за президент през ноември тази година. Според него обаче засега няма данни руски лица да са се опитвали да проникнат в изборната инфраструктура.

Пред правната комисия в Камарата на представителите Кристофър Рей обясни, че Москва използва прикрита кампания в социалните мрежи за разделение на общественото мнение и експлоатиране на различията с цел създаване на раздор.

Подобни бяха изводите на разузнавателните агенции и през 2016 г., когато Русия е провеждала подобна операция преди президентските избори. Москва отрича това обвинение.

Рей каза, че в момента се използват фалшиви самоличности, компютърни ботове, постове в социалните мрежи и дезинформация. Шефът на ФБР очаква тези действия да се засилят с наближаването на изборите. Опасността е налице и борбата с нея е по-трудна, отколкото с конкретна хакерска атака, обясни той.

"За разлика от една хакерска атака срещу изборната инфраструктура, тук е по-трудно. Особено у нас, където действа Първата поправка и ние силно вярваме в свободата на изразяване. ФБР не може да действа като "полиция на истината" и да наблюдава дезинформацията в интернет", каза Рей.

През 2016 г. руски представители хакнаха имейлите на демократите в кампанията на Хилъри Клинтън и тестваха местни електронни избирателни системи за потенциални уязвимости.

"Кампанията в момента си върви и тя не е свързана само с нашите избори. Това е опит да се влияе на нашата република".

Рей каза пред конгресмените, че "не мисля да сме виждали в момента опити за проникване в избирателната инфраструктура както през 2016 г.". Но пък усилията да се влияе на изборите с дезинформация и фалшиви новини не са спирали.

"Те идентифицират тема, по която американците са силно пристрастни и в двете крайности. После заемат и двете позиции и ги изкривяват, за да ни насъскат едни срещу други", каза Рей.

"След това комбинират това с опитите си да подкопаят доверието в нашите избори и демократични институции, което е зловреден и асиметричен начин на водене на информационна война".

Директорът на ФБР изрази опасения, че други държави може да се забелязали успеха на Русия в тази област и да планират подобни операции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG