Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без вето от Румен Радев. Новите бонуси за членовете на ВСС влизат в сила


Промените в Закона за съдебната власт са публикувани в Държавен вестник днес
Промените в Закона за съдебната власт са публикувани в Държавен вестник днес

Поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ), предвиждащи кариерни и финансови бонуси за членовете на ВСС след изтичане на мандата им или подаване на оставка, са обнародвани в петъчния брой на Държавен вестник. Това означава, че президентът Румен Радев не им е наложил вето, за което бе призован от Съюза на съдиите в България (ССБ).

Прокараната от управляващите поправка дава възможност на съдебните кадровици да се върнат на същата длъжност, която са заемали преди мандата си в съвета, или на едно стъпало по-високо в системата. Това означава, че ако член на ВСС е правораздавал в апелативен съд, например, ще получи право да работи във Върховния касационен съд без да е спечелил конкурс.

Отделно от това, според приетите на второ четене в края на януари промени в ЗСВ, бившите съдебни кадровици и съдебните инспектори ще имат право на "еднoĸpaтнo пapичнo oбeзщeтeниe в paзмep нa тoлĸoвa бpyтни мeceчни възнaгpaждeния, ĸoлĸoтo пpocлyжeни гoдини имa в opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт, нo нe пoвeчe oт 20". Досега тази разпоредба важеше само при освобождаване на съдии, прокурори и следователи с повече от 10 години стаж.

Нa 30 янyapи Cъюзът нa cъдиитe призова президента Румен Радев да наложи вето на тези текстове с аргумента, че обезсмислят кариерното развитие в съдебната власт чрез атестиране и конкурси и представляват форма на "властова корупция".

"С така предвиденото изменение се създава привилегия за членовете на ВСС, за което липсва обществена необходимост. Напротив – създава се впечатление за неприемливо политическо удостояване на членовете на кадровия орган на съдебната власт като форма на властова корупция", заявиха преди седмица от съсловната организация на съдиите.

През лятото на 2012 г., в края на мандата на тогавашния ВСС, парламентът отново гласува изменение в закона, според което членовете на съвета можеха да растат с един ранг нагоре по силата на закона. Тогавашният президент Росен Плевнелиев наложи вето на измененията с мотива, че са противоконституционни. Аргументът му бе, че не може да се отнемат правомощия на ВСС, който единствен може да повишава магистратите.

През миналия март обаче депутатите приеха изменение, което позволи на членовете на Инспектората към ВСС, след приключване на мандата им, да растат с едно ниво в кариерата си. За да не се случи същото както през 2012 г., парламентът записа, че скокът ще става с решение на ВСС. Тогава президентът Радев също беше призован от съдийския съюз да наложи вето, но не го направи.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG