Връзки за достъпност

Извънредни новини

Д-р Ли, който пръв вдигна тревога за новия коронавирус, почина от заболяването


Медици в болницата в Зоупинг, Китай
Медици в болницата в Зоупинг, Китай

Китайският лекар, който беше сред първите, предупредили за новия коронавирус, е починал от заболяването, съобщи Би Би Си като се позова на китайски медии.

Ли Уънлян е работил като офталмолог в Централната болница в Ухан, където забелязал седем случая на заболяване, което според него прилича на вече познатия тежък остър респираторен синдром (ТОРС или SARS). На 30 декември той изпратил съобщение до колеги лекари в чат група, в което ги предупредил да носят защитно облекло, за да се предпазят от инфекцията.

Четири дни по-късно той е извикан в Бюрото за обществена сигурност, където му е казано да подпише документ, в който се казва, че е „направил неверни коментари“, които „силно са нарушили социалния ред“. Ли беше един от осемте души, за които полицията съобщи, че са разследвани за „разпространение на слухове“ заради това, че са предупредили за новия вирус. По-късно местните власти се извиниха на д-р Ли.

През януари самият той също се разболява. Симптомите му – кашлица и треска – бързо се влошават. На 30 януари той е диагностициран с мутиралия щам на коронавирус.

В четвъртък „Глобал таймс“, англоезично официозно издание на Китай, съобщи за смъртта на лекаря. Новината предизвика вълна от реакции в местните социални мрежи, където хората изразяваха скръб и гняв заради реакцията на властите спрямо Ли. Малко по-късно обаче новината беше премахната и беше заменена със съобщение, че той е в критично състояние и е подложен на терапия, която цели да го поддържа жив.

Би Би Си цитира журналисти и лекари, пожелали анонимност, които са били в болницата и са получили указания от властите да променят съобщенията си. По-късно смъртта на д-р Ли все пак беше потвърдена.

Последва вълна от реакции в местните социални мрежи, като най-популярните е „#Властите в Ухан дължат на д-р Ли извинение“. Би Би Си съобщи, че по-късно хиляди коментари са били изтрити след намесата на властите.

До момента потвърдените случаи на заразени с мутиралия коронавирус са над 31 хил. в Китай. Извън страната броят им е значително по-малък. Потвърдено е за 636 жертви. За повечето от тях властите в Китай твърдят, че са възрастни хора или такива с придружаващи заболявания.

По-рано световните медии съобщиха за новородено в Китай, диагностицирано с новия коронавирус само 30 часа след раждането. Това е най-малкият пациент със заболяването, регистриран досега. Бебето се е родило на 2 февруари в епицентъра на вируса Ухан. Майката на бебето е била заразена преди да роди, но засега не е ясно как е предала болестта – вътреутробно или след раждането. Бебето е в стабилно състояние и под наблюдение.

Няколко десетки случая на заразени с коронавируса бяха потвърдени на круизен лайнер, блокиран от две седмици в пристанището на японския град Йокохама. На борда има 3700 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG