Връзки за достъпност

Извънредни новини

90-годишният готвач Дино Импалиацо, който храни бедните


Дино Импалиацо
Дино Импалиацо

Всяка събота и неделя на един от най-шарените пазари в южната част на Рим може да срещнете 90-годишния Дино Импалиацо, който бавно се придвижва между сергиите. Всички го поздравяват, а продавачите му подават щайги с непродадените плодове и зеленчуци или с такива, които нямат добър търговски вид.

Импалиацо, известен като “готвачът на бедните”, прави това всеки уикенд в продължение на повече от десетилетие. След като събере продуктите, приготвя топли ястия за бездомните, които живеят около Ватикана.

Местни магазини и пекарни даряват продукти, чийто срок на годност изтича скоро, и така помагат на възрастния човек да храни нуждаещите се.

След като е събрал продуктите от пазара, в добро настроение се отправя към кухнята, която е оборудвана като за ресторант, слага готварската шапка и се залавя за работа.

Всяка седмица около 300 доброволци му помагат да приготвя между осемстотин и хиляда порции топла зеленчукова супа, сандвичи и десерти в неговата асоциация “Рим Любов”. После всички заедно лично ги раздават на бездомните.

“Вече около 15 години, заедно с моите приятели, готвим за бедните и бездомните, които живеят на улицата”, казва Импалиацо, докато разбърква врящата супата в тенджерата.

Пред Ройтерс той разказва, че всичко започнало преди няколко години, когато един бездомник на гарата в Рим му поискал пари, за да си купи сандвич. Сандвичите запълват стомаха, но не успяват да стоплят хората, които живеят на улицата, затова Импалиацо, съпругата му и няколко техни приятели започнали да готвят - първо в манастир, после вкъщи, а накрая - в професионална кухня.

“Започнахме да правим по 10 сандвича, после 30, 40, 50”, разказва пенсионерът и допълва, че посланието му се събира в една дума - единство. "Опитваме се да въвлечем колкото се може повече хора, така че Рим да стане град, в който хората се обичат. Нали разбирате? Солидарност”.

Според католическата благотворителна организация “Каритас” в италианската столица има близо 8 хиляди бездомни. През последните години все повече хора нощуват близо до Ватикана.

В съботните вечери мириса на топла домашна супа се носи около колоните на Бернини на площад “Свети Петър”, а там се извива дълга опашка, която иска да бъде нахранена от Импалиацо и неговите доброволци.

“Готвачът на бедните” лично раздава супата и се смее заедно с бездомните, с които вече са приятели.

Възрастният човек, който беше наречен от италианския президент “герой на нашето време", никога не си е представял, че инициатива му ще стане толкова успешна, че ще стигне до момента, в който доброволците ще се окажат в повече.

Още четирима нови доброволци се появяват близо до Ватикана през последните няколко вечери. “Те споделят радостта от това да помагат на хората в нужда”, казва Импалиацо, докато зад него ярко свети базиликата “Свети Петър”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG