Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп уволни двама души, свидетелствали срещу него


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп уволни двама от високопоставените служители на администрацията, свидетелствали срещу него по време на процедурата по импийчмънт. Решението беше взето за по-малко от денонощие, съобщава Би Би Си.

Двамата уволнени са постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд и подполковник Александър Виндман, който е главен експерт на Белия дом по Украйна.

Решението на Тръмп идва след като в сряда Сенатът реши да не го отстранява от поста му във връзка с обвиненията за недопустим натиск над Украйна.

В петък Александър Виндман е бил ескортиран от работното си място в Белия дом до изхода на сградата. "[Той] беше принуден да напусне, защото каза истината", коментира адвокатът му.

Не съм доволен от от Виндман, коментира президентът Тръмп в петък пред репортери в Северна Каролина. "Мислите ли, че трябва да съм доволен? Ами не съм", добави той.

Предполага се, че Виндман ще се върне в министерството на отбраната, твърдят източници на Би Би Си от Белия дом. По-рано в петък министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че институцията приема обратно всички свои служители и ги "защитава от възмездие или нещо подобно".

Президентът Тръмп беше обвинен в това, че в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски е настоял да се разследва синът на политическия му съперник Джо Байдън и по този начин е искал да повлияе на президентските избори през 2020 година. Демократите, които започнаха процедурата по импийчмънт, твърдят също, че Тръмп е обвързал отпускането на военна помощ за Киев със започването на разследване срещу сина на Байдън, който работи за украинска газова компания.

В показанията си пред долната камара на Конгреса Александър Виндман определи телефонното обаждане на Тръмп до Зеленски като неуместно и каза, че се е почувствал притеснен, когато го е чул.

Разследването срещу сина на Байдън е било поставено като условие за отпускането на военна помощ за Украйна, каза в показанията си посланикът на САЩ в ЕС Гордън Сандланд.

Двамата високопоставени служители не са единствените, отстранени от Тръмп, след като Сенатът гласува в негова полза. В петък беше уволнени и братът близнак на Виндман - Евгени, старши адвокат в Националния съвет за сигурност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG