Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пробив на националистите. Три партии взеха равен брой гласове на изборите в Ирландия


Преброяване на гласовете в Корк, Ирландия.
Преброяване на гласовете в Корк, Ирландия.

Трите най-големи партии в Ирландия получиха почти еднакъв брой гласове на изборите в събота, предаде БТА. Новината идва след дълги години управление на двете големи десноцентристки партии.

Според проучване на Ипсос управляващата дясноцентристка партия "Фина гейл" получава 22.4% от гласовете, а лявата националистическа партия "Шин фейн" - 22.3 на сто. На трето място е дясноцентристката "Фина фойл" с 22.2 процента. Допустимата статистическа грешка в проучването е до 1.3%.

Преброяването на гласовете започна в неделя и окончателните резултати може да не станат известни до няколко дни.

Окончателни данни може и да няма, но вече е ясно, че в Ирландия настава голяма промяна: свидетели сме на пробив на "Шин фейн", коментира анализаторът на Би Би Си Крис Пейдж. Партията е втора сила в Северна Ирландия, но досега не е печелила толкова много гласове в Ирландия. Лидерът на "Шин фейн" Джери Адамс подчерта в Туитър, че партията е водила кампания, фокусирана върху решаването на проблемите на ирландците.

За "Шин фейн" са гласували най-вече младите хора - 31.8% във възрастовата група от 18 до 24 години са пуснали бюлетина именно за тази партия.

От "Фина гейл" веднага посочиха, че е изключено да се коалират с националистическата "Шин фейн" - позиция, която партията поддържаше и пред цялата предизборна кампания.

Същевременно анализаторите коментират, че е малко вероятно да се сформира правителство без участието на някоя от трите водещи партии. "Сформирането на правителство ще бъде много трудно, ако партиите се придържат към позициите си от преди изборите", каза Пат Леихи, политически редактор на в. "Айриш таймс".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG