Връзки за достъпност

Извънредни новини

Площад “Борис Немцов” номер 1. Това ще е адресът на посолството на Русия и в Прага


Борис Немцов
Борис Немцов

Прага ще кръсти площада пред руското посолство на руския опозиционер Борис Немцов, убит през 2015 г. Така чешката столица ще стане третият град, в който посолството на Русия се намира на площад, кръстен на острия критик на настоящия президент Владимир Путин. През февруари 2018 г. градската управа на Вашингтон взе такова решение, а по-късно и столицата на Литва Вилнюс.

Основните партии, представени в общинския съвет на Прага, вече изразиха готовност да подкрепят промяна на името на площада, на който е разположено руското посолство. Очаква се предложението да бъде внесено и гласувано до края на февруари, а официалното преименуване да стане на 27 февруари – петата годишнина от убийството на Немцов.

Борис Немцов е вицепремиер по времето на президента Борис Елцин. След като Владимир Путин идва на власт, Немцов става негов основен критик. Той работи за обединение на опозицията в Русия, когато е застрелян през 2015 г. на няколко пресечки от Кремъл.

През 2017 г. за убийството на опозиционера бяха осъдени петима чеченци. Близките на Немцов обаче смятат, че убийството му е поръчано от близки до властта. Те смятат, че справедливост може да бъде постигната само ако поръчителите на убийството бъдат разследвани и осъдени.

Досега руските власти са реагирали остро на решенията на градските управи да кръстят площадите пред руски дипломатически представителства на Немцов. Руският посланик в Литва определи решението на Вилнюс от 2018 г. като „политически мотивирано“ и „неправилно“. Кръщаването на площада пред посолството на Русия в САЩ също предизвика дипломатическа реакция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG