Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата поиска заличаване на сдружение, свързано с "Луковмарш"


Шествието "Луковмарш" всяка година привлича в София крайнодесни активисти от цяла Европа
Шествието "Луковмарш" всяка година привлича в София крайнодесни активисти от цяла Европа

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за прекратяване на регистрацията на сдружението "Български национален съюз Еделвайс" ("БНС-Еделвайс"), чиито активисти са подавали уведомления в Столичната община за провеждането на националистическото шествие "Луковмарш".

Това съобщиха във вторник от държавното обвинение с уточнението, че през последните 10 години сдружението организира противоконституционни прояви. Разследващите цитират член 44, алинея 2 от основния закон, който забранява "дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие".

Искането на прокуратурата съдържа и данни за "множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на "БНС-Еделвайс", декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, антисемитска пропаганда и други".

На 27 януари в сградата на ДАНС загина член на управителния съвет на организацията, за когото се предполага, че се е самоубил с незаконно самоделно оръжие преди да бъде разпитан в агенцията. Ден по-късно при обиск в дома му разследващите са открили "множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата "Моята борба" на Адолф Хитлер".

Част от оръжията, открити в дома на члена на ръководството на БНС, за когото се предполага, че се е самоубил в ДАНС
Част от оръжията, открити в дома на члена на ръководството на БНС, за когото се предполага, че се е самоубил в ДАНС

Прокуратурата подчертава, че въпросният мъж "не е действал самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията". В деня на смъртта му от БНС обаче разпространиха информация, според която той се отдръпнал от дейността на съюза преди около осем години.

"Български национален съюз Еделвайс" съществува от 2001 г., когато бе създаден от Боян Расате. Девет години по-късно той официално напусна ръководството на организацията. Негови членове традиционно огранизират и присъстват на "Луковмарш", който се провежда всяка година от 2003 г. насам. Шествието е в памет на ген. Христо Луков, министър на войната в Царство България в периода 1935 – 1938 г. и водач на Съюз на българските национални легиони (СБНЛ).

Редица неправителствени организации от години се обявяват срещу проявата, аргументирайки се с близостта на СБНЛ с нацистката идеология и историческите връзки на тази организация с нацисткия режим. Миналата година СО забрани шествието, но въпреки това то се проведе и за пореден път привлече в София крайнодесни активисти от различни европейски държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG