Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коронавирусът с ново име. Втори ден на спад на новите заразени в Китай


Пациенти и медицински персонал в една от болниците в китайския град Ухан танцуват под звуците на ободряваща песен за повдигане на духа в най-засегнатия от епидемията град в света
Пациенти и медицински персонал в една от болниците в китайския град Ухан танцуват под звуците на ободряваща песен за повдигане на духа в най-засегнатия от епидемията град в света

Световната здравна организация (СЗО) даде ново, официално име на коронавирусa, тръгнал от китайския град Ухан през декември и обявен за световна здравна заплаха. От вторник той официално се нарича КОВИД-19 (COVID-19) вместо използваното досега временно название 2019nCOV.

"Изборът на име е от значение, за да се избегне използването на други названия, които могат да бъдат неточни или стигматизиращи. То също дава стандарт за използване за бъдещи епидемии от коронавируси", заяви директорът на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

На форум в Женева, където са се събрали над 400 специалисти по вирусология и по обществено здраве, се координират световните действия за справяне със заразата.

"Публикации, патенти и печалби сега нямат значение. Онова, което има значение, е да се спре епидемията и да се спасят човешки животи", подчерта Гебрейесус.

Директорът на СЗО посочи, че "най-важното нещо е да има солидарност, солидарност и пак солидарност" и призова изследователите и властите да споделят проби и анализи на генетичната последователност на вируса, за да се изчистят последните тъмни петна по неговия произход и предаване. Това би позволило създаването на ваксина и учените се надяват тя да е готова до април.

"За да победим тази епидемия, ни е нужно открито и справедливо споделяне на честен и справедлив принцип", настоя д-р Гебрейесус.

Междувременно Китай съобщи за 2015 нови случая на заразата през последните 24 часа - втори пореден ден на спад. Общият брой на носителите на КОВИД-19 в страната е достигнал 44 653. Починалите от усложненията на коронавируса са вече 1113 (97 през последното денонощие). 4740 души са оздравели. Така смъртността от КОВИД-19 се изчислява на 2,49 процента.

В Европа нови случаи на заразяване се съобщават в Германия, отново в огнището в Бавария, с което броят им в страната достигна 16. Общо в Европа са потвърдени 43 случая в Германия, Франция (11), Великобритания (8), Италия (3), Русия и Испания по два и по един носител в Белгия, Финландия и Швеция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG