Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бърни Сандърс и Доналд Тръмп спечелиха първичните избори в Ню Хемпшир


Ню Хемпшир е вторият щат, който гласува в първичните избори след Айова
Ню Хемпшир е вторият щат, който гласува в първичните избори след Айова

Бърни Сандърс спечели за демократите, а Доналд Тръмп за републиканците в проведените във вторник първични избори в щата Ню Хемпшир във вторник. Те са част от серията партийни гласувания, които целят да определят номинациите на основните партии за президентските избори през ноември.

Действащият държавен глава на САЩ се наложи убедително за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през ноември с близо 87 процента от гласовете. Това сочи данни от екзит пол, събрани от социологическата агенция Едисън рисърч, предаде Ройтерс.

Резултатите, които бяха публикувани малко преди затварянето на избирателните секции, показват, че Тръмп печели с 86,6 процента. Бившият губернатор на щата Масачузетс Уилям Уелд е получил 8,2 на сто, а останалите 2,8 процента от гласувалите са вписали свои кандидати.

При демократите Бърни Сандърс се наложи с 26,3 процента от гласовете, следван от Пийт Бутиджидж с 24,1% и Ейми Клоубъшар с 19,6 на сто. Доскорошните фаворити - сенаторката от Масачузетс Елизабет Уорън и бившият вицепрезидент Джо Байдън, останаха на последните две места с под 10 на сто от гласовете.

Победата на Сандърс, независим сенатор от съседния щат Върмонт, затвърди статута му на лидер в надпреварата, отбелязва Ройтерс. Той изпревари смятания за умерен Пийт Бутиджидж, бивш кмет на град Саут Бенд, щата Индиана.

"Тази победа тук е началото на края за Доналд Тръмп", каза Сандърс пред свои привърженици в Ню Хемпшир. "Бърни ще победи Тръмп", скандираха в отговор поддръжниците на 78-годишния сенатор.

Резултатите от първичните избори в щата затвърждават впечатлението за проблеми на Байдън след гласуването миналата седмица в щата Айова, където той остана четвърти след Бутиджидж, Сандърс и Клоубъшар.

След конфузните проблеми с преброяването и отчитането на гласовете в Айова, породили спорове сред демократите, които все още не са окончателно изяснени, във вота в Ню Хемпшир, участваха около 50 процента от регистрираните избиратели.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG