Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството реши на следващите парламентарни избори да се гласува машинно


Премиерът Борисов изрази скептицизъм, че машинното гласуване ще промени нещо, но заяви, че щом партиите и избирателите го искат, машинното гласуване ще бъде въведено
Премиерът Борисов изрази скептицизъм, че машинното гласуване ще промени нещо, но заяви, че щом партиите и избирателите го искат, машинното гласуване ще бъде въведено

Правителството прие решение в сряда за въвеждане на машинното гласуване на следващите парламентарните избори. Според Избирателния кодекс вотът за избор на депутати трябва да е изцяло проведен чрез машинно гласуване.

"Ние сме "за" машинното гласуване, днес приемаме точката и се включваме в общия хор на подкрепящите. Не съм убеден, че с това ще се реши нещо, но нека Томислав Дончев и ЦИК да го направят", каза премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание .

Борисов обясни, че не желае върху правителството да "тегне каквото и да е съмнение, че не желаем (машинното гласуване)". "Щом волята на народа и партиите е машини, то се въвеждат машини. Включваме се в общия хор на подкрепящите". По думите му ще се изхарчат "няколко десетки милиона и ще се види какви ще са резултатите".

На следващите парламентарни избори всяка избирателна секция ще е снабдена с машина за гласуване. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че трябва да се избере един от съществуващите три типа машини, за да се намалят разходите, както и че купените машини би трябвало да се използват за всички видове избори. Той беше определен от правителството да координира работата с ЦИК по купуването на машините.

Преди две седмици президентът Румен Радев обяви, че ще работи за пълно въвеждане на машинното гласуване. Преди това управляващите бойкотираха организираната от него дискусия за изборните правила. През януари парламентът създаде работна група с депутати от всички партии, която до три месеца да предложи промени в Изборния кодекс.

В сряда Радев коментира като "стъпка в правилна посока" решението на правителството и заяви, че сега трябва да бъде обявена обществена поръчка за купуването на машините за гласуване.

През юли миналата година парламентът прие законова поправка, според която отпадна задължението машинното гласуване да бъде въведено още на последния местен вот. Първоначалният проект на ГЕРБ предвиждаше машинен вот да има едиствено на президентски и евроизбори, управляващата партия отстъпи по настояване на БСП и ДПС машинното гласуване остана като вариант и за парламентарните избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG