Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Проблемът е в начина на управление". Радев поиска обяснение от Борисов за подслушването си


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев поиска премиерът Бойко Борисов да обяви дали е знаел, че държавният глава е бил подслушван от ДАНС, която е на пряко подчинение на министър-председателя.

Както Свободна Европа вече писа, редица юристи коментираха, че в случая с разгласените записи от СРС-та с участието на Радев са нарушени поне три закона.

"Проблемът не е просто в бруталната атака към държавния глава, проблемът е в начина на управление на държавата, в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, в спазването на закона от тяхна страна, защото това всичко рефлектира върху правовата държава, устоитe на демокрацията и правата на обикновения български гражданин", заяви президентът в сряда.

Той участва в дискусия в Лесотехническия университет, посветена на научните подходи за опазване на природата и борбата с климатичните изменения. Според държавния глава тепърва ще трябва да се отговаря на много въпроси като първият и най-важен според него е връзката между премиера и главния прокурор.

По думите на държавния глава покрай "епичната" борба с контрабандата, премиерът постепенно си е присвоил правото всяка сряда да "привиква" главния прокурор и председателя на ДАНС. В тази връзка Радев попита дали покрай преборването на контрабандата, не се преборват и неудобните, съобщава БТА.

"Въпросът е как тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби и органи проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушение, срива на Търговския регистър, хакерските атаки в НАП, хазарта при положение, че имат присъствие в ресорните комисии. Проспаха това, че плащаме самолети четвърто поколение по-скъпо от пето поколение, това че имаме протоколи на важни комисии, протоколи с невярно съдържание, в основата на които се вземат важни държавни решения", попита риторично президентът.

Според него е важно да се даде и отговор защо главният прокурор Иван Гешев "вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерския съвет, където се разпределя и харчи бюджет от първо лице".

По думите му "в огромната амбиция на главния прокурор да се пребори с престъпността и корупцията, която е похвална, някак не вижда очевидното".

Радев посочи още, че "хранителната среда за корупция е там, където се разпределя бюджета, където се усвояват обществените поръчки". Той добави, че има по-високи очаквания от главния прокурор – "да обърне внимание на сигналите, които стоят в прокуратурата и на разследващата журналистика, която дава сериозни поводи за самосезиране като се започне от санирането и оградите по границата, през хазарта, боклуците, "Араптаментгейт", къщите за гости, безобразното строителство и ремонти, бруталното лобистко законодателство".

На въпрос за възложената от главния прокурор проверка на приватизационните сделки през годините, Радев коментира, че това е важно и ако успеят, ще ги поздрави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG