Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ефектът "Правец" в една далечна земя


Държавният университет в Дангара, открит през 2012 г.
Държавният университет в Дангара, открит през 2012 г.

Родното село на президента на Таджикистан Емомали Рахмон скоро ще стане областен център. За целта вече е започало мащабно строителство на сгради, които да приемат регионалните клонове на държавните институции, съобщава таджикската служба на Радио Свободна Европа.

Дангара е все още село, когато Рахмон се ражда през 1952 г. Днес отдавна вече е град с малко над 20 хиляди души население. Той е родното място не само на президента Рахмон, но и на първия вицепремиер Асадулло Гуломов, както и на още редица министри и депутати в Таджикистан. Хора от региона са начело на вътрешното и военното министерство, агенцията за национална сигурност, граничната полиция, комитета за телевизия и радио.

Дангара е първото работно място на президента - от 1976 той 1988 г. той е председател на Обединения комитет на Трудово кооперативните земеделски стопанства (ТКЗС) в Дангарски район на Кулобска област.

В последните десетина години няколко пъти се появява информация, че Рахмон отново смята да работи в Дангара - като обяви града за столица. Засега обаче президентският дворец остава в Душанбе, но в Дангара започва строителството на ново летище, довършва се отклонение на една от главните жп линии в Таджикистан, ремонтират се улици.

Градът може да не е станал още столица, но първо ще стане областен център и това е потвърдено от местни официални лица, съобщава таджикската служба на Радио Свободна Европа.

Губернаторът на провинция Хатлон обяви, че няколко "фирми и организации" са натоварени с превръщането на градчето в голям административен център.

"Няколко проекта вече се изпълняват, но няма да ги завършим тази или следващата година", каза губернаторът Курбон Хакимзода.

Строителство на рафинерия в Дангара
Строителство на рафинерия в Дангара

Деканът на факултета по Архитектура и развитие на университета в Дангара Шукрула Бахтьор също потвърди, че има план за "мащабна урбанизация", който обаче още не е изцяло одобрен. Планът предвижда и строителството на Дворец на културата.

Засега не е ясно дали Дангара ще замени Хатлон като областен център или областта ще бъде разделена на две.

Новината за светлото бъдеще пред Дангара не е новина в Таджикистан. Авторитарното управление на Рахмон отдавна демонстрира специално отношение към родното място на президента.

През 2012 г. е открит Държавният университет на Дангара. Нито едно друго висше учебно заведение в страната не се намира в толкова малък град. През 2016 г. е открит Хатлонски медицински университет в Дангара, едно от двете места за подготовка на лекари в Таджикистан. Преди това правителството закрива медицинския университет във втория по големина град след Душанбе, Ходжент.

През 2010 г. Емомали Рахмон посреща в Дангара своя туркменски колега Гурбангули Бердимухамедов. В града е открит и нов стадион с 10 хиляди места - което е половината население.

Сред реализираните проекти в последните години са комплекс от текстилни фабрики, петролна рафинерия, фабрика за цимент.

Туркменистан е бедна страна, която разчита основно на постъпления от работещите в Русия емигранти, както и на износа на ток от водни централи. Страната е критикувана за липсата на демокрация, нарушаване на човешките права и масовата корупция.

Емомали Рахмон
Емомали Рахмон

Ново училище в Дангара с образа на президента над входа
Ново училище в Дангара с образа на президента над входа

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG