Връзки за достъпност

Извънредни новини

Извънредна ситуация в Малта: повече от половината пътни полицаи са задържани


Пътен полицай регулира трафика в Капара преди седмица
Пътен полицай регулира трафика в Капара преди седмица

Малтийската полиция обяви извънредна ситуация, след като повече от половината от пътните ѝ полицаи бяха задържани за разпити по подозрение за измама. Заради невъзможността им да се явят на работа, няма кой да регулира трафика в страната, пише Ройтерс.

30 души от 50-членния отдел за контрол на движението беше привикан в икономическа полиция във вторник да дава показания по информация, че са си надписали стотици часове извънреден труд. Практиката била прилагана поне три години. На някои от пътните полицаи са предявени обвинения в кражба на гориво, което те са прехвърляли в собствените си автомобили.

Полицейски източници са съобщили, че бивши пътни полицаи, които сега работят в други силови органи са били мобилизирани да излязат на улицата, за да контролират движението. Въпреки това очевидци съобщиха, че е имало видимо по-малко полиция, регулираща трафика.

Премиерът Робърт Абела заяви, че е добър знак, когато полицията разследва собствените си хора: "Това потвърждава, че имаме функционираща полиция. Ако тези разследвания доведат до това, че хората да бъдат изправени пред съда или да се предприемат дисциплинарни действия, тогава това ще се случи".

Малта е най-малобройната държава в Европейския съюз с население от под 450 000 жители. През последните години тя беше разтърсена от обвинения за широко разпространена корупция и финансови нарушения.

Абела положи клетва като министър-председател миналия месец, след като предшественикът му Робърт Мускат беше принуден след протести да подаде оставка заради разкрития за съпричастност на членове на екипа му към убийството на разследващата журналистката Дафне Каруана Галиция през 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG