Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румънските журналисти не искат държавата да ги освободи от данъци


Представители на медиите в Румъния реагираха остро на законодателна инициатива, която предвижда освобождаване на журналистите от данък върху доходите.

Камарата на депутатите прие във вторник проектозакона, иницииран от социалдемократа Валериу Стериу и подкрепен от парламентаристите от Социалдемократическата партия, Алианс на либералите и демократите и партия Народно движение, съобщиха БТА. Инициативата предвижда също освобождаване от данъци на радио и телевизионните техници.

Правителството заяви, че не подкрепя предложението, но сега то е изпратено на президента Клаус Йоханис за обнародване. Редица журналисти и професионални организации критикуваха проекта, който според тях ще доведе до подкопаване на доверието в една професия, която и без това има влошена репутация.

"Това има само една цел - да позволи следната реакция: "Вие ли ще ми говорите? Вие, които сте освободени от данъци? Търтеи!". Каквото и да каже един журналист отсега нататък, ще може да бъде атакувано с този аргумент", коментира Драгош Пътрару, продуцент на предаването "Състоянието на нацията" по телевизия "Прима".

"Не ме интересуват подаянията, които ми дава държавата, а услугите, които е длъжна да ми предостави", коментира Влад Петряну, продуцент в радио "Европа ФМ".

Журналистът от сайта "Рекордер" Алекс Недя казва, че има редица други начини, по които държавата може да помогне на бранша, включително като осигури достъп до информация, която предизвиква обществен интерес.

Центърът за независима журналистика също критикува идеята. "Предложеното решение е грешно. Смятаме, че вместо да направи добро, ще дискредитира професията и ще постави журналистите в общественото възприятие сред опортюнистките категории", посочва организацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG