Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партиите с безплатни офиси. Кабинетът реши първият да е за ГЕРБ


Премиерът и лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов в централата на партията

Управляващата партия ГЕРБ ще използва безвъзмездно държавните офиси, в които се помещава централата ѝ. Това става ясно от решение на Министерския съвет (МС), което е първото подобно, след промените в Закона за държавния бюджет от юли 2019 г.

Ползването на безплатни офиси от политическите партии стана възможно при приемането на промените, с които партийната субсидия бе намалена на 1 лв. през миналото лято. Тогава ДПС успяха да прокарат свое предложение за поправка в Закона за политическите партии, според която вече стават законни безлимитните дарения от физически и юридически лица, неправителствени организации, както и ползването на безплатни държавни офиси. В тях не може да се упражнява стопанска дейност.

През декември държавната субсидия за партиите бе увеличена до 8 лв., но въпреки това се запази възможността за финансиране и от страна на бизнеса, както и безвъзмездното използване на офиси, които са частна държавна собственост.

На въпрос на Свободна Европа дали и други партии са получавали офиси за безвъзмездно ползване от пресцентъра на МС отговориха, че към момента е прието само това решение въз основа на разпоредбите в редактирания през юни 2019 г. закон.

Право на безплатни офиси имат също БСП, ДПС, ВМРО, НФСБ, „Атака“ и „Воля“. Централите на първите две партии също се помещават в държавни имоти, а ВМРО използва собствен имот в центъра на София.

От 1990 г. досега партиите използваха офисите си на преференциални цени, многократно по-ниски от пазарните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG