Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да сме близо до Русия, а друг да ни пази. Сложните отношения на българите с НАТО


България е член на НАТО от 2004 г.
България е член на НАТО от 2004 г.

Одобрението на българите за Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) е спаднало с почти една четвърт в последните десет години. България е и единствената страна от Алианса, чиито граждани определят като по-важни отношенията с Русия, отколкото тези със Съединените щати. Българите са и най-малко готови да защитят друга страна съюзник, в случай на агресия от страна на Русия. С това „първите места“ не свършват. Във всички страни членки одобрението за НАТО е по-високо сред хората с десни политически убеждения и по-ниско сред тези с леви. В България обаче определящите се като леви са най-антинатовски настроени.

Данните са от анализ на американския изследователски център „Пю“ на социологически данни от 16 от общо 29-те страни членки, в които обаче живеят 90% от хората от натовските страни. Анкетите са направени през лятото на 2019 г.

Намаляващо доверие

Над половината от гражданите на страните от НАТО имат положително отношение към организацията. Средно 53% срещу 27% с отрицателни нагласи. През 2007 г. България по нищо не се различава от общата тенденция – 54% от българите одобряват НАТО, докато 27% не. Днес обаче страната е сред малкото изключения, където подкрепата намалява с двуцифрено число. Последните данни показват, че 42% от българите имат положително отношение към НАТО.

Най-много са намалели най-убедените привърженици на членството в НАТО. През 2007 г. всеки пети българин (18%) е изказвал силно положително отношение към Алианса, а всеки трети (36%) – по-скоро положително. Днес тези данни са съответно 11 и 31 на сто. При отрицателно настроените няма промяна.

Единствените две страни, включени в изследването, където повечето хора не харесват НАТО, са Гърция и Турция. Половината гърци (51%) и малко над половината турци (55%) са негативно настроени, а подкрепата е съответно 37 и 21%. В Гърция обаче тенденцията е към постоянно покачване на одобрението към НАТО.

Ако нападнат съюзник?

Член 5 от договора за НАТО казва, че ако една от страните членки е нападната на територията на Европа или Северна Америка, това се приема за атака срещу всички и останалите имат задължение да защитят нападнатата страна, включително и с въоръжена сила. Въпросът на „Пю“ е дали одобрявате използването на сила, ако Русия започне конфликт с някой друг от съюзниците.

Две трети от българите отговарят отрицателно (69%), а само 12% смятат, че България трябва да изпълни ангажимента си към съюзниците. Това, че повечето хора са против употребата на сила, не е изключение. Но във всички останали държави поне една трета от хората одобряват военната подкрепа за съюзник. В Унгария – 33%, в Чехия – 36%, в Полша – 40%. Нидерландия е на първо място по изразена солидарност – 64% от анкетираните там отговарят положително и смятат, че техен дълг е защитят нападнат съюзник.

Мнозинството от хората отговарят, че защитата на някоя нападната страна от НАТО е задължение на САЩ, а не на всички останали. Конкретни данни за България по този въпрос не са публикувани.

Русия или САЩ?

Изследването показва българите като най-привързаните към Русия от всички страни в НАТО. На въпроса кои отношения са по-важни, 16% посочват тези със Съединените щати, а 28% избират Русия. Най-много подкрепа събира отговорът „и с двете страни“. Във всички останали държави от НАТО хората поставят отношенията със САЩ преди тези с Русия.

Отношението към НАТО зависи от политическата ориентация на хората и това е навсякъде, показва още изследването. Гражданите с по-десни убеждения са по-големи привърженици на Алианса, а левите са по-негативно настроени. Но и тук България е на първо място – българските леви са като цяло антинатовски настроени и само 25% от тях подкрепят организацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG