Връзки за достъпност

Извънредни новини

Д-р Пипи и д-р Куку - спасители на усмивките в детските болници


Янита Кирова и Ива Лапатова
Янита Кирова и Ива Лапатова

Червен кръгъл нос, перука и грим. Това са Янита Кирова и Ива Лапатова, известни като д-р Пипи и д-р Куку. По професия са медицински клоуни. Да, това е истинска професия.

През 2015 година, когато двете са в трети курс и още учат пантомима в НАТФИЗ, им хрумва план как да съчетаят любовта си към театъра с идеята да не играят само на сцена.

“Ние искахме да правим театър в малко по-различна ситуация. Искахме да се занимаваме и с деца”, споделя пред Свободна Европа Янита Кирова (д-р Пипи).

Медицинският клоун посещава детските отделения в болниците, влиза във всяка стая и целта му е да развесели децата и техните родители. “Работим в различни отделения”, казва д-р Пипи. “Ходим в отделения по кардиология, неврохирургия, в клиниката по изгаряния”.

Правят го всяка седмица в различни болници. Когато се налага, влизат и в манипулационните, ако лекарите имат нужда от помощ, за да разсеят децата при слагане на превръзки, премахване на конци или поставяне на инжекции. “Работата на клоуна там е да развесели детето”, допълва д-р Пипи.

“Заблуждението на повечето хора е, че ние отиваме в едно помещение, където се събират децата и изнасяме представление. Ние не правим това, а се отзоваваме в стаите, където има лежащи деца. Нашата цел е това да стане неразделна част от нещата, случващи се в болницата, като неразделна част от медицинския екип”.

В много болници по света, клоунът е част от щатния персонал на здравното заведение, като в Израел например. Янита Кирова и Ива Лапатова не правят това в свободното си време, а по този начин изкарват хляба си. Целта им е в повече детски отделения да има по един клоун, който да помага на децата по-бързо да връщат усмивката върху лицата си.

“Това е професия като всяка друга. Искаме да се случва регулярно в повече болници, да сме неотлъчно там. Медицинските клоуни са хора, които са изцяло отдадени на това”, споделя Янита Кирова.

Едно от нещата, които много мотивира двете актриси, е филмът “Пач Адамс”. Той разказва истинската история на ексцентричния доктор Хънтър Кампбъл - американски педиатър, който през 80-те години слага червения нос и така става първият лекар клоун в света. Във фима ролята се изпълнява от Робин Уилямс.

Д-р Пипи и д-р Куку са основатели и на школата за пластичен театър “Училище за щастие”, където преподават пантомима на деца и ги учат на клоунада.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG