Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сенатът ограничи правото на Тръмп да води война срещу Иран


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Сенатът на САЩ одобри резолюция, която ограничава правомощията на президента Доналд Тръмп да започва военни операции срещу Иран, съобщи Ройтерс. Законодателната поправка, внесена от демократа Тим Кейн, изисква държавният глава да получи одобрение от Конгреса преди да предприеме каквито и да е военни действия срещу Техеран.

„Законодателството, което ще отиде на неговото бюро (на Тръмп бел. ред.) е индикация, че ние слушаме нашите избиратели и му казваме, че влизането в поредна война би било лоша идея“, каза Кейн.

Вотът, издигнат от демократите, бе подкрепен от цели 8 сенатори от Републиканската партия.

Самият Тръмп вече заяви, че ще наложи вето на законодателната инициатива, чието отхвърляне ще изисква квалифицирано мнозинство или гласовете на 2/3 от общо 100 сенатори. 53-ма от тях са съпартийци на президента и рядко гласуват срещу неговите идеи и желания.

Сенатор Кейн коментира, че въпреки, че е много вероятно на закона да бъде наложено вето, той все пак би постигнал ефект, ако Тръмп се вслуша в мнението на конгресмените и сенаторите.

Конституцията на САЩ дава право на Конгреса да взема решения за обявяването на война, а не на президента. В последните десетилетия държавните глави, представители и на двете партии, увеличиха властта си до степен, че не търсят разрешение за военни действия от народните представители, коментира Ройтерс.

През юни подобна резолюция, забраняваща на Тръмп да атакува Иран без разрешението на Конгреса, не успя да мине гласуването в Сената.

Настоящата законодателна промяна бе гласувана в контролираната от демократите Камара на представителите преди месец, но и тя мина с по-малко от 2/3 подкрепа от всички конгресмени.

Недоволството на Конгреса бе предизвикано, след като Тръмп без разрешение одобри военна операция, която доведе до ликвидирането на високопоставения ирански генерал Касем Солеймани. Тези действия доведоха до сериозно обтягане на отношенията между САЩ и Иран, а в отговор Техеран дори атакува американски военни бази в Ирак.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG