Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ удължиха лиценза на „Хуауей“ и я обвиниха, че не спазва санкциите срещу Иран


"Хуауей" получава временен лиценз, за да могат американските компании, които работят с китайския гигант да намерят алтернативни доставчици на технологии
"Хуауей" получава временен лиценз, за да могат американските компании, които работят с китайския гигант да намерят алтернативни доставчици на технологии

САЩ удължиха с още 45 дни временния лиценз на китайския производител на технологично оборудване „Хуауей“ в петък. Лицензът позволява на американски компании да търгуват с китайския технологичен гигант, съобщи Ройтерс. Целта е американските фирми да получат повече време, за да намерят алтернативни доставчици на компанията, считана от Белия дом за заплаха за националната сигурност на страната.

Това не е първото удължаване на временния лиценз от страна на Министерството на търговията на САЩ. Подобни действия имаше и през май, август и ноември 2019 г., но тогава това се случи за срок от 90 дни, докато сега времето е съкратено наполовина.

"Временният лиценз се удължава отново, за да се предотврати прекъсването на съществуващите мрежови комуникационни системи в провинциалните райони на САЩ и да се разрешат мерките за глобалната мрежова сигурност", се казва в официалното съобщение на Министерството на търговията в четвъртък.

В същото време "Хуауей" получи и ново обвинение от страна на министерството на правосъдието на САЩ заради подпомагане на властите в Иран в следеното на протестиращи граждани. Компанията е обвинена и в кражба на търговски тайни от 6 американски компании.

През миналата година компанията получи и обвинения за заобикаляне на санкциите, наложени от САЩ на Иран, както и в кражба на технологии. Лично обвинена бе и финансовият директор на компанията Менг Ваджоу, която все още е задържана в Канада.

В средата на 2019 г. „Хуауей“ беше поставена в „черен списък“, а президентът Доналд Тръмп подписа заповед, с която беше забранена дейността на компанията на територията на САЩ. Притесненията на Белия дом са свързани и с приетия през 2017 г. закон за киберсигурността в Китай, който задължава всички компании да сътрудничат с властите за опазване на информацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG