Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия прогнозира забавяне на икономическия растеж в България


Европейският комисар за икономиката Паоло Джентилиони смята, че все още е рано да се оценят последствията на епидемията от коронавирус върху световната икономика
Европейският комисар за икономиката Паоло Джентилиони смята, че все още е рано да се оценят последствията на епидемията от коронавирус върху световната икономика

България ще забави темповете на икономическото си развитие и през 2020 г. той ще бъде само 2,9% спрямо 3.7 на сто през миналата година. Това сочи зимната икономическа прогноза на Европейската комисия, публикувана в четвъртък.

Известно възстановяване може да се очаква едва през 2021 г., когато икономиката ще порастне с 3,1 на сто.

Прогнозата на Комисията за тази година поставя България на шесто място по темпове на растеж в ЕС. Най-бързо ще напредват Малта, Румъния и Ирландия, където се очаква нарастване на икономиката с около 4 на сто.

Според анализаторите в Брюксел основен двигател на растежа в България остава вътрешното потребление, чието влияние обаче ще отслабне през второто полугодие на 2020 г. От Еврокомисията прогнозират, че забавеният растеж през втората половина на годината няма да може да бъде компенсиран от инвестициите в производствения сектор, които въпреки благоприятната финансова ситуация, продължават да имат само „незначителен“ принос за брутния вътрешен продукт.

Очаква се леко понижение и на инфлацията, която през 2019 г. беше 2.5 % основно заради цените на горивата и кризата с чумата по свинете, довела до ръст в цените на месото. За 2020 г. ЕК прогнозира, че инфлацията няма да надхвърли 2.3 %, а при запазване на тенденциите за спад на цените на петрола ще се понижи до 1.9 % през 2021 г.

В петък Националният статистически институт обяви, че потребителската инфлация в България през януари се ускорява до 7-годишен връх от 4,2%, като за месец се повишава с 0,9%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база потребителската инфлация се ускорява рязко до 4,2% от 3,8% през декември 2019-а, достигайки най-високо ниво от февруари 2017-а година и е факт само няколко месеца, след като през миналия септември тя се забави до 2,3% (най-ниско ниво от април 2018 година).

"Въпреки неблагоприятните обстоятелства европейската икономика остава стабилна — продължаваме да създаваме работни места, а заплатите растат. Трябва обаче да сме наясно с потенциалните рискове — по-нестабилна геополитическа обстановка, съчетана с несигурност в областта на търговията", коментира Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател по икономическите въпроси.

Според икономическия еврокомисар Паоло Джентилиони забавянето на растежа на европейската икономика през следващите две години е резултат както от политическата несигурност, така и от опасенията за Брекзит. Що се отнася до икономическия ефект от коронавируса, все още е твърде рано да се направи оценка на мащабите, в които той ще засегне световната икономика.

Прогнозата на ЕК за европейската икономика предвижда най-дългия период на растеж от въвеждането на еврото през 1999 г. Очаква се в редица държави това да е продиктувано от увеличението във вътрешното потребление, както и нарастването на публичните инвестиции в областта на транспорта и цифровата инфраструктура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG