Връзки за достъпност

Извънредни новини

Майк Помпео: Смъртта на НАТО е преувеличена. Западът печели


Майк Помпео говори по време на Международната конференция по сигурността в Мюнхен
Майк Помпео говори по време на Международната конференция по сигурността в Мюнхен

“Западът печели”. Това каза държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на Международната конференция по сигурността в Мюнхен. „Щастлив съм да съобщя, че смъртта на НАТО е силно преувеличена“, заяви Помпео.

По думите му свободните държави винаги са по-успешни. „Затова хората се стремят да учат в Кеймбридж, а не в Каракас, затова започват бизнес в Силициевата долина, а не в Санкт Петербург“.

Държавният секретар съобщи още, че САЩ ще финансират енергийни проекти за 1 млрд. долара в страни от Централна и Източна Европа, за да засилят тяхната енергийна независимост от Русия.

По-рано в събота президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в интервю пред The Economist, че НАТО напълно е изгубил координацията вътре в Алианса и определи това като „мозъчна смърт“.

Френският президент предупреди, че Русия ще продължи да се опитва да „дестабилизира“ западните демокрации посредством намеса в избори, манипулации в социалните медии и други действия в киберсферата, предаде Франс прес.

„Смятам, че Русия ще продължи да се опитва да дестабилизира – или посредством тайни играчи, с агенциите си, или с проксита“, посочи Макрон в изказване на Мюнхенската конференция по сигурността. Той описа Москва като „изключително агресивна“ в тази сфера.

Според Макрон европейската политика на отблъскване на Русия през последните години се е провалила, а тъй като никой не иска да се конфронтира пряко с Москва, единствената опция е по-тесен диалог за разрешаване на различията, предаде Ройтерс.

Френският лидер алармира още, че Западът „отслабва“, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се опита да успокои европейските притеснения за упадък в евроатлантическото единство.

„Има отслабване на Запада. Има американска политика, която започна преди няколко години, не само при настоящата администрация, която включва известно изтегляне, преосмисляне на отношенията с Европа“, заяви Еманюел Макрон, цитиран от БНР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG