Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тестът за коронавирус на пациента в Стара Загора е отрицателен


Украинският гражданин в Стара Загора, за когото имаше съмнения, че може да е заразен с коронавирус, е с отрицателен тест. Това съобщи в понеделник директорът на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. В понеделник бе съобщено, че гражданин е настанен в инфекциозното отделение на болницата в Стара Загора със съмнения за коронавирус. Впоследствие обаче се оказа, че той е вдигнал еднократно температура, а общото му състояние е добрo. Пациентът е с постоянен адрес в града, но през последните три години е пребивавал в Китай, откъдето се е прибрал на 4 февруари.

Междувременно броят на заболелите в Китай нарасна до над 68 500 случаи. На жителите на провинция Хубей, където е огнището на заразата, вече е забранено да напускат домовете си, освен в извънреден случай. По един човек от домакинство може да напуска сградата на три дни, за да купува провизии. Влиза в сила и забрана за ползването на частни превозни средства, като изключение има за доставчиците на стоки от първа необходимост.

Новите случаи на заразени в провинция Хубей са 2000, което е повишение след три последователни дни на спад, съобщават световните агенции.

Около 40 граждани на САЩ на борда на поставения под карантина круизен кораб в Япония са дали положителни проби за наличие на новия коронавирус, предаде ДПА.

Те ще бъдат настанени в болници в Япония, каза в интервю за телевизия Си Би Ес директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести. "Хората, които проявяват симптоми, няма да могат да се качат на самолета за евакуация", обясни той. Останалите ще бъдат върнати у дома.

Министерството на отбраната на САЩ каза, че пасажерите от кораба, който е поставен под карантина до пристанището в Йокохама от 3 февруари, ще бъдат евакуирани с два самолета на японското правителство.

В Германия приключи 14-дневната карантина на около 120 души, върнати от Китай. Общо 16 души са били заразени с вируса, но по-голямата част от тях вече са излекувани и изписани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG