Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да не си правят вятър на устата". Идва ли нов политически герой?


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Четвъртък, 13 февруари. Първо действие.

С решителна крачка той подминава медиите, давайки им да разберат, че ще говори с тях по-късно. Запътва се към възрастна жена, която го приветства – него и усилията му "да оправи Бобов дол, да се почисти въздухът, за да има млади хора" там.

"Ще го оправим, ще го оправим", казва той и додава: "То не е сложно. Ще си продадат "Майбасите", ще си сложат пречистващи инсталации и ще се оправят работите".

Действието се развива в Бобов дол, а главното действащо лице, което обещава да оправя работите е главният прокурор Иван Гешев.

Понеделник, 17 февруари. Второ действие.

Главният прокурор е в Чирпан. Репортери от София следят "маршрута" му, а той дава последователни изявления за националните телевизии - всеки път с почти еднакъв словоред.

"Президентът дава акъл, премиерът дава акъл кого да мачкаме, Нинова се изказа и тя, Каракачанов говори за политическо убийство, Домусчиев, Божков дава акъл", започва словото си пред БНТ главният прокурор. И допълва: "Ако обичат – да си вършат работата, за това, за което хората са ги избрали".

Гешев визира коментарите от последните дни, в които президентът го посътветва къде да търси корупция, а премиерът съобщи пред медиите, че "се е разбрал с главния прокурор да се размаже всичко живо, което си е позволило да цапа въздух, земя, вода".

"Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави и какво да не прави. Прокуратурата е наясно със себе си и знае срещу какво се изправя", добави Гешев пред Нова телевизия.

"Политиците да не си правят вятър на устата и да направят необходимите промени в закона, така че да има наказани за приватизацията", допълни той, обяснявайки че за него е важно "да има справедливост за тия, които откраднаха залъка от устата на българските граждани".

Разбира се, медийните реакции не закъсняха и повечето издания мигновено публикуваха информации как за първи път Гешев "държи тон" на министър-председателя.

Темата

Всъщност обаче темата е друга и може да се изчерпи с въпроса: дали главният прокурор Иван Гешев гради политическа или юридическа кариера?

Въпросът възникна още с първото му телевизионно интервю в качеството му на шеф на обвинението, в което той заговори за свой политически опонент: в лицето на хората, които, според него, се "хранят" от темата за съдебната реформа. "Като казвам "хранят се", имам предвид и буквално с грантове, и в преносен смисъл като идеология", заяви тогава Гешев.

От 19 декември, когато той каза това, изминаха два месеца, през които политическото в лексиката му се доразви. Още в края на януари, например, главният прокурор беше изчислил, че бизнесът на хазартния бос Васил Божков е ощетил държавата с "по около 100 лева към всяка пенсия".

Политически реакции като за нов политически герой

Съзнателно или не, в създаването на новия политически герой участват и медии, и политици, а и немалка част от различни публични анализатори. Последните, усетили новия тренд, описват фигурата на Гешев като народната надежда за справедливост.

Повечето медии отчетоха в понеделник първото вербално противопоставяне между главен прокурор и премиер, сякаш двамата обитават една и съща политическа категория.

Но най-показателни са политическите реакции. След като през изминалата седмица Иван Гешев обяви ревизия на приватизацията нямаше политическа сила, която да му се противопостави. Въпреки че самата прокуратура призна, че давността за подобни престъпления е изтекла, и финансовият министър Владислав Горанов, и отделни депутати от всички парламентарни партии, и лидерите на уж опозиционните БСП и ДПС, приветстваха действията на Гешев по темата.

Какви изводи могат да се направят от подобни политически възгласи? На първо място те означават, че политическите сили приветстват едно обвинение, работещо без правомощия по съответния казус и извършващо дейност, която няма как да доведе до каквото и да било. Приемат, че прокуратурата няма да работи по служба, но ще отделя средства за това, което си е на границата на умишлена безстопанственост.

И не на последно място, от всичко се вижда, че няма формация в Народното събрание, която да иска преосмисляне на съдебната система, защото прокуратура в такъв вид ги устройва. Тя би могла да върши черна политическа работа.

Извод в тази посока може да се направи и от друга политическа реакция към действията на главния прокурор през изминалите седмици. Става дума за липсата на коментари (в иначе парламентарната република) за оповестяването на записи с участието на действащия президент, които Гешев нарича вече веществени доказателства, а не СРС-та. Оповестяване при ясни законови разпоредби, които, нарушени веднъж, могат да се отразят върху политическата дейност на всякакви институции от този момент насетне.

Почти два месеца след встъпването в длъжност на новия главен прокурор изглежда, че нито той, нито евентуалните потърпевши от неговите действия (впрочем, бившият министър Нено Димов още е в ареста) се вълнуват от осъждане на виновните в справедлив процес, при спазени процедури. Засега правосъдие се раздава чрез преки медийни включвания от "маршрута" на главния прокурор, а опитът е да се внуши, че всичко се прави в името на това "богатите да слязат от Майбасите" и пенсионерите да получат "по 100 лева към пенсията".

Истината е, че у нас е познато създаването на подобни медийни герои. То винаги започва от привидна битка за справедливост, поради масовото общестено усещане за липсата й. В далечната вече 2002 година тогавашният главен секретар на МВР и настоящ премиер Бойко Борисов възкликна: "ние ги хващаме, те ги пускат", а няколко години по-късно се закани да "привиква бизнесмени в районните полицейски управление, докато българското общество си отдъхне от тях".

Впоследствие, вече в битността си на министър-председател в първия си мандат, докато още трупаше точки като борец с престъпността (което беше лайтмотив тогава) Борисов възкликна: "за първи път сега се пропукаха организираните групи и пропяха в арестите. Отидоха и посочиха труповете. Ние сега разкриваме поръчкови убийства. Отиват и посочват – в тая ливада има труп. Колегата Цветанов с багер ходи и копае трупове”.

Дали и колко трупове Цветанов изкопа, остана неясно. Ясно обаче е едно: в България има всички предпоставки да бъде създаден нов политико-медиен герой. Този път обаче той има много по-богат инструментариум от онзи, който преди години притежаваше главният секретар на МВР.

XS
SM
MD
LG