Връзки за достъпност

Извънредни новини

За 10 години България не е изпълнила близо половината решения на съда в Страсбург


България е сред страните с най-голям брой неизпълнени решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Такива данни огласи в понеделник Българският Хелзинкски комитет (БХК), позовавайки се на международната платформа European Implementation Network.

За последните 10 години София не е изпълнила 48% от постановените решения.

"Това са 79 дела, които идентифицират сериозни системни и структурни проблеми в българското законодателство и практика, но срещу които все още не са предприети мерки", пишат от БХК. Организацията уточнява, че към момента всички те са поставени в режим на засилено наблюдение от Комитета на министрите на Съвета на Европа заради сериозността на правонарушенията, които засягат и необходимостта държавата да изпълни съдебно-разпоредените си ангажименти по тях, "за да прекрати продължаващи и досега издевателства над човешките права".

Най-често България не изпълнява решения, с които е осъдена заради това, че е проявила полицейско насилие, допуснала е твърде бавно разследване на престъпления и е толерирала прекомерна употреба на сила.

Макар и с висок процент неизпълнени решения, страната ни все пак не е на първите места. На първо място в класацията е Азербайджан, където не се изпълняват 95% от постановените решения. Русия пък не е изпълнила 89 на сто от осъдителните решения.

Страните от Западна Европа значително по-често изпълняват решенията на ЕСПЧ, сочи статистиката. Във Франция например се отчита неизпълнение от 18%, а в Германия – 17%. Добри са и показателите на Сърбия – 22% неизпълнение. Далеч по-лошо се справят страни като Италия (55% неизпълнение), Испания (43%) и Турция (63%).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG