Връзки за достъпност

Извънредни новини

Епидемията от коронавирус. Как да се пазим и да отменим ли пътуването в чужбина?


Медицински работник в Китай
Медицински работник в Китай

За по-малко от една работна седмица от създаването си информационната телефонна линия за коронавируса към Министерството на здравеопазването не може да се оплаче от липса на интерес. По думите на дежурния епидемиолог хора се обаждат непрекъснато. И най-често питат дали е опасно да отварят пратките си от Китай.

Епидемията от вируса COVID-19 тръгна от град Ухан в края на 2019 г. и се разпространи в други части на Китай. Потвърдените случаи са около 70 000. От тях малка част са регистрирани извън Китай, в 25 други държави. Смъртните случаи са 1775, от които пет извън Китай. Досега в България не е регистриран случай. Министерството на здравеопазването обаче е създало организация за справяне при евентуално откриване на заразен с коронавируса пациент. Досега са направени тестове на 20 души, за които има съмнения, че са заразени. Всички тестове са били отрицателни.

Като част от мерките министерството е създало телефонна линия за информация за новия щам на коронавируса. На телефона, посочен на сайта на институцията, можете да се обадите между 8.30 и 17 часа в работен ден и да попитате каквото ви интересува за вируса. На най-често задавания въпрос – дали е възможно вирусът да дойде в пратка по куриер – експертите отговарят, че риск няма. И успокояват, че към момента шансът да се заразим при пътуване в държава, различна от Китай, е много нисък. Особено ако спазваме няколко прости прости правила за хигиена.

Какво знаем за вируса

Вирусът COVID-19 е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека. Коронавирусите по принцип циркулират сред животните, но някои от тях засягат и хората. Все още не е установен животинският вид, от който тръгва разпространението на новия коронавирус. Знае се обаче, че се предава от човек на човек. Макар точният механизъм да не е установен, наличните засега данни сочат, че вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният период е между 2 до 12 дни. Има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице симптоми или преди те да се появят.

Самите симптоми наподобяват такива на грип и най-често са треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт. Хората със съществуващи хронични заболявания са по-предразположени към тежко протичане на заболяването. Специфично лечение на заболяването няма, затова се лекуват симптомите.

Как да се пазим

При предишни епидемии, предизвикани от щамове на коронавирус, като Тежък остър респираторен синдром (ТОРС или SARS) и Близкоизточен респираторен синдром (БИРС или MERS), вирусът се е разпространявал между хора по въздушно-капков път, чрез контакт с повърхности като текстил, мебели и пряк контакт. Предполага се, че COVID-19 се предава по същия начин. Ето защо и предпазните мерки са сходни.

Експертите съветват да спазваме няколко прости правила - често миене на ръцете, избягване на видимо болни хора и публични места, на които има много хора, както и повишено внимание при готвене и консумиране на месо. Те не се различават от мерките, които трябва да се предприемат например при грипна епидемия.

Честото миене на ръцете с топла вода и сапун унищожава вирусите. То е особено важно след контакт с болни хора. Ако нямате възможност да измиете ръцете си със сапун, използвайте дезинфектант на алкохолна основа. Специалистите препоръчват да внимаваме да не докосваме очите, носа и устата си с немити ръце, защото именно по този начин болестотворни микроорганизми попадат в организма.

От Световната здравна организация (СЗО) подчертават, че обикновените хирургични маски не са ефективни за защита на здрави хора от заразяване. Те служат за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни към други хора около тях.

Какво трябва да знаем, ако пътуваме

Специалистите препоръчват да се избягват пътувания до Китай. Вероятността да се заразите в други страни в Азия в момента се определя като малка. Шансът да се заразите по време на пътуване в държава извън Азия клони към нула. На сайта на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията е достъпна актуална информация за държавите, където рискът е висок.

Световната здравна организация не препоръчва никакви извънредни мерки за сигурност при пътуващите. Те трябва да прилагат общите правила за хигиена на ръцете и храната.

При пътуване в рисков район се препоръчва също да се избягва посещаване на пазари и места, където има живи или мъртви животни, както и контакт с животни. Трябва да се избягва храна с неустановен произход. Препоръчва се да се избягват болни хора и публични места, където се струпват много хора.

Ако сте пътували до Китай и след завръщането си изпитате някой от симптомите на болестта, лекарите съветват да потърсите медицинска помощ незабавно, като междувременно избягвате контакт с други хора и използвате хирургична маска за лице, като я сменяте често и изхвърляте в затворен контейнер.

У нас тестове за откриване на COVID-19 се правят само при препоръка от лекар, а не по желание на пациента.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG