Връзки за достъпност

Извънредни новини

Маргарет Тачър. Желязната лейди, която срути Желязната завеса


Маргарет Тачър
Маргарет Тачър

Маргарет Тачър (1925-2013)

В едно изречение: Първата жена премиер и най-дълго управлявалият министър-председател в историята на Обединеното кралство (1979-1990)

Образование: Оксфорд (химия)

Отличия: Тя е носителка на Ордена на жартиера, Ордена за заслуги, Ордена на Св. Йоан, член на Тайния съвет на монарха, почетен член на Кралското дружество по химия


На 31 януари 1976 лидерът на британските консерватори Маргарет Тачър заявява пред партийния конгрес: „Стоя пред вас тази вечер, облечена с червена рокля от шифон, лицето ми е леко гримирано, а косата ми е леко накъдрена – една истинска Желязна лейди на Западния свят, истински воин на Студената война, истинска филистимска амазонка, един истински пекински заговорник. Дали аз съм някое от тези неща? Да, аз съм Желязната лейди, да, ако те искат така да интерпретират моята защита на фундаменталните свободи и ценности, на нашия начин на живот.”

Тогава тя още не е премиер на Обединеното кралство, но вече е под атаката на комунистическата пропаганда. "Те" са съветските генерали, които вечно имат нужда да си мерят танковете с някого, а срещу нея тръгват с опит за обида. Прозвището Желязната лейди обаче се лепва като гербова марка за обръщението Маги и бързо се превръща във възхитително нарицателно за тази смела, умна и решителна жена, става нещо като нейна втора благородническа титла. Даже първа, защото втората титла тя получава доста по-късно. В нейно лице, по подобие на Чърчил, Британия намира отново своя политик от най-висока класа, който се изправя срещу злините през 80-те години на миналия век, включително комунистическата зараза.

„Руснаците целят световно господство и бързо усвояват начините да станат най-силната империя, която светът някога е виждал. Хората в съветското Политбюро не се тревожат за упадъка и общественото мнение. Те слагат оръжията преди маслото, докато ние слагаме почти всичко преди оръжията" – заявява Тачър.

Маргарет Хилда Робъртс, щерка на бакалин, е родена в Грантъм, Линкълншър, през 1925. Завършва химия в Оксфорд през 1947, а политическата ѝ кариера започва през 1950, когато се кандидатира от торите в силен лейбъристки район. Губи, но не се отказва - завършва право, жени се за Денис Тачър и ражда близнаци, а когато през 1970 консерваторите печелят изборите, става секретар в Министерството на образованието. Оттам ѝ остава прякорът „Крадец на мляко”, защото спира безплатното мляко на децата в училище като мярка за икономии.

Едуард Хийт обаче пада от власт, а Маргарет Тачър се оказва начело на Консервативната партия. Година по-късно произнася речта, донесла ѝ прозвището Желязната лейди, а на 4 май 1979 стъпва на „Даунинг стрийт” 10, където остава цели 11 години. И веднага взима мерки да извади от криза рухналата от безумното харчене на левицата британска икономика и да разведри мрачното, гнетящо всички социално напрежение в страната. Част от мерките са непопулярни, поне докато се усетят ефектите от тях. ДДС се повишава до 15 процента, закриват се въглищните мини, води се тежка борба срещу силното влияние на синдикатите, има неприятни развития около тероризма на ИРА. През 1982 Аржентина окупира британските Фолклендски острови и Тачър праща там армията. Макар да завършва с победа и да повдига националния дух, войната, също както и реформите, иска жертви. Затова не всички обичат Маги.

Но малко след като тя заема премиерския пост, във Вашингтон Роналд Рейгън влиза в Белия дом и произнася знаменита реч, в която нарича СССР „Империя на злото”. На базата на здрави принципи и ценности, плюс ясно отношение към комунизма, двамата бързо образуват онзи неповторим политически тандем, който демонстрира най-добрите страни на консерватизма и довежда до разпада на Съветската империя.

Така Желязната лейди спомага за рухването на Желязната завеса. През 1990 Тачър се оттегля от активната политика, като оставя Обединеното кралство в много по-добро състояние, отколкото е било по-рано. Не само Обединеното кралство обаче. Дори част от яростните противници на Маргарет Тачър признават, че след нейното управление не само Обединеното кралство, а и целият свят стана наистина по-добро място за живеене.

*Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG