Връзки за достъпност

Извънредни новини

Софтуерът на службите. Как Фейсбук група за Лаура Кьовеши се превърна в мишена


Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши

Какво е общото между Лаура Кьовеши, Фейсбук и българските служби за сигурност? Не, не става въпрос за дейността на новосъздадената европейска прокуратура, която беше оглавена именно от бившата румънска прокурорка. А за популярна българска група в социалната мрежа, чиито администратори през последната година са привлекли интереса на правителствени силови структури. До такава степен, че техните лични профили във Фейсбук неколкократно са блокирани, а съдържание от страницата е изтрито.

Това разкрива в свой публичен статус в края на януари един от потърпевшите администратори на групата „Аз подкрепям Лаура Кьовеши“ Живко Гиргинов. По думите му профилът му е бил „замразен“ от ДАНС на 18 януари – няколко дни, след като публикува в групата линк към статия за доклад на агенцията за прането на пари със следния коментар: „Да уважим и ДАНС, че май ни се сърдят. Във времето, когато не се занимават да трият постовете в групата ни, да ровят в админ-панела и да блокират профилите на админ-модераторския ни екип, явно пишели доклади, и то какви“.

Проверка на Фейсбук

Тъй като вече има опит с блокиране на профила му, Гиргинов се обръща директно към централата на Фейсбук за Азия в Сингапур, където живее и работи. Макар че подписва декларация за неразгласяване пред медиите на резултатите от проверката на сигнала му, документът не му забранява да публикува информацията в социалната мрежа.

„Мога да оповестя тук, в личния си профил (не пред медии), единствено източника на интервенцията срещу мен – „Bulgarian government security agency”, както и инструментариума – специализираният софтуер „Oxygen Forensic Analyst”. В някои среди е известно, че той се притежава и използва само от тайните разузнавателни служби и силовите структури и ведомства, а в България – единствено от ГДБОП и ДАНС”, пише Гиргинов в профила си във Фейсбук на 28 януари.

По думите му „софтуерът анализира, следи и пробива с лекота над 10 000 видове мобилни устройства – всички смартфони, таблети, модеми, рутери, GPS-устройства, лаптопи, компютърни конфигурации, дори музикални плейъри“. Уязвими според Гиргинов са и повечето апликации за онлайн комуникация.

Въпросният софтуер обаче се използва за проникване в устройства, които физически са иззети от службите, а не за проследяване на разговори в реално време, например.

"ДАНС/ГДБОП първо започнаха да интервенират в групата, когато стана ясно, че Кьовеши е фаворит за европейски главен прокурор"

„По наши впечатления ДАНС/ГДБОП първо започнаха да интервенират в групата тогава, когато стана ясно, че Кьовеши е фаворит за европейски главен прокурор – някъде около средата на 2019. Също така това съвпадна по време с критичното нарастване на групата до няколко хиляди члена (понастоящем сме вече близо 12 000). Техническите детайли на интервенцията – както и инструментите, с които тя бе осъществена – вече бяха обяснени“, коментира пред Свободна Европа администратор от въпросната Фейбук група, пожелал да остане анонимен.

Той описва целта на съмишлениците си, с които поддържат страницата, като възможност за организация и взаимна подкрепа на гражданското общество: „На тези от обществото, на които ни е писнало от дефектната и конюктурно работеща прокуратура в България. На тези от нас, които все още мислим с главите си и не търпим да бъдем лъгани и манипулирани. На тези от нас, които искат истинско върховенство на правото, а не върховенство на олигарси, клептократи и корумпирани политици, надлежно защитени от прокурорски чадър от съответното ниво.“

Сред основните активности в групата са публикуване на актуални статии, свързани със съдебната реформа, върховенството на закона, нарушаването на граждански права. Членовете ѝ вече изпращат и позиции до български институции, мобилизират се за участие в протести, включително срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, както и изпращат конкретни сигнали за корупция и злоупотреби.

История на групата

Сред създателите на „Аз подкрепям Лаура Кьовеши“ е младият Давид Мавродиев, чийто Фейсбук профил също се оказва блокиран през септември миналата година. Затова неговата роля в групата е поета от друг администратор, който също пожела самоличността му да бъде запазена в тайна.

"Незнайно как, той беше изключен от групата като админ, бяха изтрити много наши публикации и в админ-панела започнаха да се случват странности"

„През септември 2019 г. профилът на Давид беше внезапно блокиран, но не от Фейсбук. Незнайно как, той беше изключен от групата като админ, бяха изтрити много наши публикации и в админ-панела започнаха да се случват странности. Това съвпадна по време с една наша кампания в подкрепа на Асен Йорданов от „Биволъ”, който по това време беше заявил, че в отчаянието си би напуснал България и дори би закрил медията“, разказва пред Свободна Европа човекът, поел администраторските функции от Мавродиев.

Именно той успява да популяризира статус на Давид по случая, който е публикуван и в сайта „Eurochicago“ - медиен партньор на „Биволъ”. Така въпросната статия е споделена стотици хиляди пъти и публикувана и в други онлайн издания.

"Внезапно бях блокиран, а постовете на стената ми, съдържащи критика към управлението, селективно бяха изтрити"

„В резултат на активизирането ми същото се случи и с моя профил: внезапно бях блокиран, а постовете на стената ми, съдържащи критика към управлението, селективно бяха изтрити. Това не беше модериране от Фейсбук, защото не получавах никакви официални резолюции за нарушения на правилата им. Например, при блокиране на профил от Фейсбук, то не е безсрочно, а е за определен период от време и веднага започва обратно отброяване на дните”, разказва още въпросният администратор на „Аз подкрепям Лаура Кьовеши“.

По думите му групата не се обвързва пряко или косвено с никоя политическа сила, а членовете ѝ са критични дори и към тези, на които симпатизират: „Въпреки че по-голямата част от членовете ни се състои от симпатизанти на коалиция и партии, заявяващи се като демократични и в подкрепа на изграждането на правова държава чрез отстояване на либерално-демократични ценности и проевропейски курс на политика, не се колебаем да подлагаме на критика и тях, когато допуснат компромиси и отстъпят от декларативно заявеното”.

Свободна Европа отправи конкретни въпроси към ДАНС и ГДБОП във връзка с дейността на двете служби по блокиране на профили във Фейсбук, както и конкретно във връзка с активността по отношение на групата „Аз подкрепям Лаура Кьовеши“. До момента обаче не сме получили отговори.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG