Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС одобри нова военноморска операция край Либия


Жозеп Борел, върховен представител за външната политика и политиката за сигурност на ЕС

Външните министри от ЕС одобриха нова военноморска операция край Либия, чиято основна задача ще е да следи за спазване на военното ембарго на ООН.

В понеделник решението беше взето единодушно в Брюксел, като се очаква до 12 март да е готов и мандатът на операцията.

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че предстои да бъде уточнен броят на военните кораби, които ще патрулират в международните води в близост до източното крайбрежие на Либия.

За разлика от военноморската операция "София", която ще бъде прекратена на 20 март, новата ще има по-тясна зона за действие като няма да обхваща цялото протежение на морската граница на Либия, а само източната ѝ част, където по думите на Борел, е съсредоточен незаконният трафик на оръжие. Районът е под контрола на бунтовниците на ген. Мустафа Хафтар, който оспорва властта на международно признатото правителство на Файез Сарадж в Триполи.

От корабите ще се ръководи и наблюдение на възуха. Предвижда се и мониторинг чрез сателити. Борел заяви, че има идеи как да се контролира трафика на оръжие и по сухопътната граница между Египет и Либия, но ЕС засега няма да контролира тези доставки, а ще се концентрира върху най-големите пратки, доставяни по море.

През януари в Берлин членовете на Съвета за сигурност на ООН и основните враждуващи групировки в Либия се разбраха за спазване на оръжейното ембарго и за сключване на трайно примирие.

"Имаме многобройни свидетелства за нарушения на ембаргото, което не позволява постигането на трайно примирие", заяви Борел след заседанието на външните министри от ЕС в Брюксел в понеделник.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG