Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Репортери без граници“: Медийният климат в България е наистина ужасяващ


По думи на главния редактор на "Репортери без граници" Полин Адес-Мевел, организацията е трябвало да реагира преди избора на Иван Гешев за главен прокурор, тъй като той "от месеци е обявил открита война на журналистите"
По думи на главния редактор на "Репортери без граници" Полин Адес-Мевел, организацията е трябвало да реагира преди избора на Иван Гешев за главен прокурор, тъй като той "от месеци е обявил открита война на журналистите"

Ситуацията с медиите в България е най-тежка в сравнение с тази в останалите държави от ЕС. Това казва в интервю за бТВ главният редактор на „Репортери без граници“ Полин Адес-Мевел.

В своя позиция от петък организацията поиска намесата на Европейския парламент в защита на журналистите в България от агресивното говорене и натиск от политиците.

„България е единствената страна с толкова тежка ситуация. Следим много внимателно всички европейски държави. В много страни има срив в медийната среда. Тази година много журналисти имаха трудности и тук, във Франция. Но властите у вас трябва да разберат, че ситуацията в България е особено тежка“, каза Адес-Мевел пред бТВ.

По нейни думи има спорадични атаки срещу журналисти в много страни в ЕС, но в България те са „систематични и чести“.

„Стори ми се, че премиерът е отворен за дискусия. Климатът в България обаче е настина ужасяващ. Бяхме алармирали още преди избора на главния прокурор Иван Гешев на 24 октомври миналата година. Струваше ни се наложително да реагираме против номинирането на някой, който от месеци е обявил открита война на журналистите“, казва Адес-Мевел, която беше в София в края на миналата година.

Според организацията властите трябва „да се въздържат и да уважават работата на журналистите. В България има много добри журналисти, много добри медии, но трябва да могат да работят в приемливи условия“.

„Репортери без граници“ правят годишните класации за свободата на медиите по света. В тях България заема 111-о място – последно в ЕС. Класацията за 2019 г. ще бъде огласена през април. „Нямаме основания да променим мястото на България“, каза още главният редактор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG