Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е осъдена да плати 50 милиарда долара на Михаил Ходорковски и "Юкос"


Бившият собственик на "Юкос" Михаил Ходорковски, прекара 10 години в затвора преди да бъде помилван от Путин
Бившият собственик на "Юкос" Михаил Ходорковски, прекара 10 години в затвора преди да бъде помилван от Путин

Русия ще трябва да плати 50 милиарда долара обезщетение на акционерите на бившия руски петролен гигант „Юкос“, след като нидерландски апелативен съд потвърди решението на международния Постоянен арбитражен съд.

Решението беше отмяна на постановление от 2016 г. от окръжния съд в Хага, който тогава отмени обезщетението с мотива, че арбитражен съд не е компетентен, тъй като случаят се основава на енергиен договор, който Русия е подписала, но не е ратифицирала.

Руското министерство на правосъдието заяви веднага, че ще обжалва решението.

Международният арбитраж определи компенсацията заради атаката на руските власти срещу „Юкос“, оглавявана от Михаил Ходорковски, която според магистратите е целяла да фалира компанията и да присвои активите ѝ.

Ходът на руското правителство се разглежда от съда като опит за премахване от политическата сцена в Русия на основателя и изпълнителен директор на „Юкос“ Михаил Ходорковски, критик и потенциален конкурент на президента Владимир Путин.

Отмяната на постановлението на международния арбитраж от хагския окръжен съд беше обжалвано от акционерите на „Юкос“.

Ходорковски беше арестуван през 2003 г., когато се опита да се качи на самолет в Сибир, а впоследствие беше осъден за финансови престъпления. Той прекара десетилетие в затвора преди да бъде помилван от Путин и да напусне Русия.

Ходорковски и неговите привърженици твърдят, че обвиненията срещу него са били изфабрикувани от Кремъл, за да може той да получи наказание заради отправеното срещу Путин предизвикателство.

Впоследствие неговата компания беше разделена и погълната от държавната „Роснефт“ през 2004 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG