Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС включва антични гръцки скулптури в преговорите за Брекзит


Партенонът в Атина
Партенонът в Атина

Дългогодишният спор между Великобритания и Гърция относно антични произведения на изкуството ще стане част от преговорите за търговско споразумение между Лондон и Европейския съюз след Брекзит. Брюксел е добавил искане за връщането на всички „откраднати“ артефакти към документа, който очертава приоритетите на 27-те страни членки при предстоящите преговори, съобщи Ройтерс.

Спорът между Атина и Лондон датира от десетилетия. Става дума за скулптури на повече от 2 500 години, които се съхраняват в Британския музей. Произведенията на изкуството са взети от британския дипломат лорд Елджин от Партенона и изпратени в Лондон в началото на 19 в. По това време територията на днешна Гръция е част от Османската империя, а Елджин твърди, че е получил разрешение от султана да вземе скулптурите.

Британският музей отказва да върне предметите на това основание. Гърция твърди, че става въпрос за кражба.

В мандата за преговори, с който 27-те страни членки на ЕС упълномощават преговарящите от своя страна за бъдещите търговски отношения с Великобритания, видян от Ройтерс, се казва, че Лондон трябва да „върне или възстанови незаконно иззетите културни обекти на страните, от които произхождат“.

Тази клауза е била включена по искане на Атина. Според източника, цитиран от Ройтерс, в искането за клаузата, свързана с културните ценности, Гърция е била подкрепена от Испания и Кипър. Останалите членки на ЕС са били по-притеснени от разпространената практика за наддаване и продажба на исторически предмети в аукционните къщи в Лондон.

Член на британското правителство коментира неофициално, че по въпроса за скулптурите няма промяна и те остават „законов ангажимент на Британския музей“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG