Връзки за достъпност

Извънредни новини

I want to break free. В Русия приравниха имитация на Queen с насърчаване на хомосексуалност


Членовете на Queen Брайън Мей, Роджър Тейлър, Фреди Меркюри и Джон Дийкън
Членовете на Queen Брайън Мей, Роджър Тейлър, Фреди Меркюри и Джон Дийкън

За Свети Валентин 375-о училище в Санкт Петербург решава да организира надпревара между училищни групи. За концерта учениците си слагат златни синджири, сарита и екстравагантни костюми, които западните рок банди популяризираха през 70-те и 80-те.

Сред имитираните изпълнители са Зара Ларсън, Джъстин Бийбър и групи като Kiss. Последно в програмата остава изпълнението на I want to break free на Queen и публиката очаква един наистина грандиозен финал.

"Нашето училище няма да насърчава хомосексуалността"

Кулминацията на вечерта обаче не се харесва на организаторите. Точно преди да се качат на сцената, облечени по същия начин, както музикантите от емблематичен за цялото творчество на групата клип, учениците са спрени от учителите и са инструктирани да не излизат пред публиката.

„Когато вече се бяхме преоблекли и се готвехме за изпълнение, те дойдоха при нас и ни казаха: „Какъв е този външен вид? Така можете да идете в стриптийз бар“, разказва един от учениците пред местна медия.

„Нашето училище няма да насърчава хомофобия и хомосексуалност“, са казали учителите според ученика.

„Явно многоуважаваните от нас учители не разбират значението на думите хомофобия и хомосексуалност, които се изключват взаимно“, добавя той.

Клипът на Queen с продължителност четири и половина минути, включва сцени, на които фронтменът Фреди Меркюри яде грозде, в прегръдката на полуголи танцьори и се спуска върху редица от тела.

Учениците са предоставили на руски медии снимки, на които се вижда как един от тях позира с клоунска перука, розова фланелка и пола. От тях излиза, че изпълнението е щяло да прилича на първата част от клипа, в която членовете на групата са преоблечени като жени и се занимават с къщна работа.

Учениците твърдят, че изпълнението им първоначално е било одобрено, но впоследствие им е забранено да излязат на сцената, след като учителите виждат облеклото им.

„Учителка по английски изгледа видеото на Queen на телефона си в YouTube и даде одобрение. Но в деня на събитието чухме за себе си всякакви коментари. Залепените мустаци ги раздразниха, а фалшивите гърди също бяха критикувани“, казва един от учениците пред "Комсомолская правда".

Държавните институции като училища и университети се притесняват да не нарушат закона, който ограничава някои форми на изразяване в Русия. Благодарение на тях консервативни институции и Руската православна църква печелят по-голяма популярност, а президентът Владимир Путин обяснява, че така се запазват „традиционните руски ценности“.

От подписването на закона от държавния глава през 2013 г., с които се забранява разпространението на „гей пропаганда“ сред непълнолетни, всяко действие, видяно като насърчаване на хомосексуалността в присъствието на деца под 18 години може да доведе до наказателно дело.

Малко забавление

Въпреки това цензурирането с цел да се спазват подобни закони има доста случаи на обратен ефект.

През януари 2018 г. дисциплинарно наказание срещу група кадети от руските въоръжени сили заради клип, в който танцуват по бельо на песента Satisfaction на Rolling Stones в изпълнение на Бени Бенаси, доведе до масова имитация в цяла Русия. В интернет се появиха стотици клипове, заснети в знак на солидарност с младежите, които имаха милиони гледания.

В коментар пред изданието Фонтанка от 14 февруари, властите в Санкт Петербург отричат, че изпълнението е било забранено заради „хомосексуална пропаганда“. Те твърдят, че изявата е оставена за следващ кръг от състезанието между бандите, а групата е била помолена да подобри хореографията си за следващите етапи.

Ученикът, който говори пред руските медии, отрича това, твърдейки, че групата му е загубила възможността да се представи на това събитие, което няма да има следващи етапи. „Срамота е, че не ни оставиха малко да се позабавляваме“, казва той.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG