Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разследващите откриха в офис на Божков негова криминална регистрация с две присъди


Васил Божков
Васил Божков

При претърсване в офиса на "Нове холдинг" на столичната ул. "Московска" разследващите са открили оригинална бланка за криминална регистрация на Васил Божков, в която са отбелязани две негови присъди – за нелегална хазартна дейност от 1979 г. и за нанасяне на средна телесна повреда от 1982 г. Това съобщиха в сряда от специализираната прокуратура.

Лицевата страна на оригиналната бланка от криминалната регистрация на Васил Божков, открита в офиса му на ул. "Московска"
Лицевата страна на оригиналната бланка от криминалната регистрация на Васил Божков, открита в офиса му на ул. "Московска"

Върху документа има и мастилен отпечатък на Божков, като от държавното обвинения уточняват, че на главния секретар на МВР Ивайло Иванов е разпоредено да назначи проверка по случая Тя трябва да установи дали въпросната регистрация законно е била връчена на хазартния бос и на какво основание. Както и дали той е бил криминално регистриран, в кои поделения на МВР и дали бланките от тези регистрации се пазят в министерството.

Задната страна на бланката с криминалната регистрация на Божков
Задната страна на бланката с криминалната регистрация на Божков

Освен въпросната оригинална бланка в офиса на "Нове холдинг" разследващите са намерили пистолет и пушка. От спецпрокуратурата обаче не уточняват дали става дума за законно притежавано от Божков оръжие.

Срещу бизнесмена са повдигнати общо 11 задочни обвинения, като в началото на седмицата от правосъдното министерство съобщиха, че са изпратили на Обединените арабски емирства преведените документи, придружаващи искането за екстрадицията му в България.

В началото на разследването срещу Божков той беше привлечен към наказателна отговорност по 7 обвинения, сред които ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Впоследствие беше оповестено, че хазартният бос е разследван и за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г.

Засега обаче разследващите не са уточнили никакви подробности, като е ясно единствено че двете разследвания са свързани с показанията на братята Цветомир и Боян Найденови, които са бивши съдружници в хазартния бизнес на Божков. В края на миналата седмица му бяха повдигнати и още обвинения за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG