Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Те нямат нищо, затова се радват на всичко." Даниел Делибашев, който помага на деца в Африка


Даниел Делибашев
Даниел Делибашев

Ако сте чували някого да казва, че е лесно да бъдеш дете, той най-вероятно не е имал предвид децата, които живеят в Гана или Уганда. Според публикувания в сряда доклад на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ, най-трудно е да бъдеш дете в слаборазвити държави и в такива, където се водят войни. Сред тях са десетки срани от Африка и Азия. Бъдещето на децата в тези изключително бедни, изправени пред конфликти и екологични проблеми държави е несигурно.

„Децата там в повечето случаи нямат нищо, така че имат нужда от всичко. Много от тях имат един чифт обувки или джапанки, дрехи. Някои нямат дори по един чифт. Много от тях никога не са имали четки и паста за зъби. Някои никога не са спали в легло.“

Така описва ситуацията в две такива страни - Гана и Уганда, Даниел Делибашев. Именно съзнанието за проблемите на хората в тези райони и желанието да помогне кара мъжа да напусне работата си в банка и да замине за Африка, където да помага на децата.

„Там е място, където дори мъничко да направя, то ще има голямо значение и ще допринесе с много за децата, които са в нужда. За тях нуждата не се изразява в нещо голямо, скъпо, не се изразява в хубави маратонки или телефон, или в компютър, или дори в удобно легло, а в съвсем елементарни неща. (…) Те имат нужда от храна, лекарства, радват се на химикали и моливи“, казва той.

Това е стаята на децата в сиропиталището, където Даниел е доброволец
Това е стаята на децата в сиропиталището, където Даниел е доброволец

За пръв път Даниел Делибашев заминава през 2017 г. с помощта на „Си Ви Ес България“ - доброволческа организация, която го свързва с международните си партньори. Те от своя страна осъществяват връзката с местна фондация. Тя го насочва към дом за деца без родителски грижи в село Туту в Гана. Там той среща деца, които рядко виждат дори хляб, „просто защото не могат да си го позволят“. Именно затова те се радват на всеки жест и всяка помощ.

През 2019 г. Даниел Делибашев отново заминава, но този път освен Гана посещава и Уганда. Там той работи с местни организации, които се грижат за деца без родителски грижи, както и с такива, които целят подобряване на стандарта на живот.

През април тази година предстои Даниел отново да замине за Уганда. Там той е поел ангажимент да помогне в реализацията на няколко проекта. Основният е изграждане на училище и детска градина. „Целта е деца, които иначе няма как да получат образование, да влязат в класните стаи, защото в дългосрочна перспектива образованието е това, което може да подобри начина им на живот.“

Част от дейността на Даниел е и основаването на фондацията „Усмивка за Африка“. Идеята се появява след първото му посещение в Африка. „Тогава доста познати дариха средства. Видях дори с малка сума колко много може да се направи. Така се появи идея да създам фондация, за да може нещата да се случват прозрачно и в съответствие със закона и така да могат да се включат фирми, други организации, повече хора“, обяснява той.

На сайта на фондацията могат да се намерят няколко инициативи, които тя подпомага. „Освен образование, подпомагаме осигуряването на вода на места, където няма годна такава за пиене. Подпомагаме деца, за да получат медицински грижи и лекарства“, казва Даниел.

Даниел е от родопското село Црънча, община Доспат. От години живее в София, където завършва бакалавърска степен по финанси в УНСС, а след това и магистратура по банков мениджмънт в Нов български университет. В продължение на години работи в банковия сектор, но напуска, за да замине за Африка. В момента се занимава основно с благотворителна дейност.

Даниел Делибашев по време на едно от пътуванията си
Даниел Делибашев по време на едно от пътуванията си

XS
SM
MD
LG