Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българин е сред убитите от крайнодесен в Германия


Остатък от куршум лежи на мястото на стрелбата в центъра на Ханау
Остатък от куршум лежи на мястото на стрелбата в центъра на Ханау

Българин е сред жертвите на масовата стрелба в германския град Ханау. Това съобщи bTV като се позова на близки на жертвата.

Общо 9 души бяха убити от крайнодесен екстремист, който нападна два наргиле бара в храд Ханау. След това той избяга в дома си, където уби майка си и се самоуби, съобщи полицията.

"Чакали сме до 6 часа резултатите, обявиха имената на мъртвите", казва пред телевизията братовчедката на мъжа, която живее в района.

Жената признава, че не е идентифицирала тялото на братовчед си, а от полицията й казали само двете му имена и рождената му дата.

Информацията за това беше официално потвърдена от „Кризисния център“ на германското външно министерство пред българското посолство в Берлин.

По информация на полицията първата стрелба е била в бар в центъра на града, а втората - в квартала „Кеселщат”. И в двете заведения са посещавани предимно от клиенти от кюрдски произход, съобщи Би Би Си. Петима души са ранени.

Седем часа след нападението властите съобщиха, че заподозреният за стрелбата - 43-годишният Тобиас Р., е намерен мъртъв в дома си заедно с друго тяло.

Разследващите смятат действията му за терористичен акт и добавят, че имат данни, че стрелецът е бил крайнодесен екстремист.

"Не можете да си представите по-лоша нощ. Ще бъдем заети дълго време. Дълго време това ще остане тъжен спомен", каза кметът на града Клаус Камински, цитиран от Би Би Си.

Град Ханау, който има население от 100 000 души, се намира на 25 километра от Франкфурт на Майн. Атаката става четири дни след друга стрелба в Берлин край турско комедийно шоу в концертната зала „Темподром“, при което беше убит един човек.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG