Връзки за достъпност

Извънредни новини

Самуел Финци - европейският актьор, който открива кинофестивала "Берлинале"


Самуел Финци
Самуел Финци

"Самуел Финци е един от най-търсените актьори за филм и театър в немскоговорящия свят и е получил много награди за своето творчество. В момента участва в няколко кино и телевизионни филма и играе главни роли в Burgtheater Vienna, Deutsches Theatre в Берлин и Schauspiel в Хановер".

Така германският сайт Der Tagesspiegel представя новия водещ на церемонията по връчването на наградите на 70-то юбилейно издание на филмовия фестивал "Берлинале".

"За мен като eвропеец е голяма чест да бъда част от един от най-важните международни филмови фестивали в света", казва роденият в България актьор.

Финци е носител на много награди, включително едно от големите театрални отличия в немскоезичния свят – "Пръстена Гертруд Айзолд", което получава през 2014 г.

Между 1993 и 2011 г. получава 10 награди за актьорско майсторство от различни международни фестивали и организации. През 2015 г. става носител на приза на списание "Театърът днес" за най-добър немскоговорящ актьор за „В очакване на Годо“, спектакъл на Берлинския „Дойчес театер“.

Финци е роден на 20 януари 1966 г. в Пловдив в семейството на популярния български актьор Ицхак Финци. Учи актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 1989 г. заминава за Германия, където и развива актьорската си кариера.

"Роден съм в България и съм израснал там, но по-голямата част от живота ми премина тук, в немскоезичния свят. Моята кариера като актьор се състоя тук, а не в България", казва Финци в интервю за Дойче Веле през 2019 г.

"Гледам на себе си като на човек от Европа, като на европеец. Светът се развива по този начин. И аз смятам, че вместо да се ограничаваме в малки национални общности, по-добре е да се отваряме, да се събираме с хора от повече места, с различен произход", допълва актьорът.

Освен днешната водеща роля на церемонията по откриването на кинофестивала "Берлинале", през 2020 г. Самуел Финци може да бъде гледан и във филма "18% сиво" на Виктор Чучков-син и в германската комедия Die Hochzeit на Тил Швайгер.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG