Връзки за достъпност

Извънредни новини

Каталунско издание свърза Борисов с разследване за пране на пари в Барселона


Вилата на ул. "Френсеск Рибалта" 8 в Барселона, където според каталунската полиция са регистрирани Борислава Йовчева и семейството ѝ
Вилата на ул. "Френсеск Рибалта" 8 в Барселона, където според каталунската полиция са регистрирани Борислава Йовчева и семейството ѝ

Каталунските власти водят разследване, по което има данни за връзка на премиера Бойко Борисов "международна схема за пране на пари". Това съобщи в петък местното издание "Периодико", позовавайки се на документи от разследване на полицията и комисията за борба с корупцията в Каталуня.

Цитирано е и името на бившия български модел Борислава Йовчева, за която има подозрения, че се е възползвала от престъпната схема. Според "Периодико" местните власти проверяват дали именно тя е свързана с Борисов.

От каталунската полиция (Mossos d'Esquadra) потвърдиха, че действително водят подобно разследване, но отказаха да дадат подробности, включително и дали името на премиера е замесено. "Не предоставяме информация за неприключени разследвания", заявиха в петък от пресцентъра на Mossos d'Esquadra в отговор на запитване по случая от Свободна Европа. До момента не е получен отговор от испанското финансово министерство, под чиято шапка е местната антикорупционна комисия.

От пресцентъра на българската прокуратура заявиха пред Свободна Европа, че държавното ни обвинение не е било сезирано или търсено за съдействие от каталунските власти. Въпроси по темата не са били отправяни и от "Периодико".

В статията на каталунското издание се казва, че проверката е започнала през 2019 г. след сигнал от сдружение БОЕЦ. От организацията припомниха във Фейсбук, че са изпратили сигнал през 2018 г. чрез посолството на Испания в София, както и че са подали сигнали и до българските власти. "Периодико" посочва, че според властите в Каталуня в сигнала има "признаци за истинност".

Изданието пише още, че основното проверявано лице е Борислава Йовчева, за която в сигнала се твърди, че е възможно да е имала връзка с премиера. Борисов публично е отричал да е свързан с Йовчева. Тя и баща ѝ живеят в Барселона и са получили над пет милиона евро от 2013 г. досега през две фирми. Тези суми са дошли от "физически лица, които не пребивават в Испания", се казва в статията.

Името на Йовчева се свързва с къща в Барселона, която бе спомената за пръв път в серията аудио записи, добили популярност като "Яневагейт". В тях се чуваше как бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева прави връзка между покупката на къщата и премиера Борисов.

През лятото на 2018 г. анонимен видеоклип, публикуван в мрежата, показа нови твърдения за къщата в Барселона. През 2019 г. Елена Йончева, тогава депутат от БСП, а сега член на Европейския парламент, внесе в прокуратурата сигнал, придружен от документи.

Според "Периодико" разследването в Испания е установило, че вилата с басейн е купена през 2013 г. за 3 милиона евро на името на Numin Invest S.L. До средата на 2013 г. Борислава Йовчева е единственият ръководител на фирмата, а след това тя е заместена от баща си. Заедно с друга фирма - EMA BGS SL, чието седалище е на адреса на къщата, Numin Invest S.L. е получила милиони евро през офшорна компания, регистрирана в Кипър. Йовчева и баща ѝ не са посочили законни доходи, на базата на които биха могли да си позволят такъв стандарт на живот, твърди още "Периодико".

На базата на събраните материали полицията на Каталуня е поискала прокуратурата да разследва доходите, данъчните плащания, съдържанието на депозитни касети, кредитни карти, плащания брой и други банкови детайли на Борислава Йончева, баща ѝ и още петима души.

Според изданието каталунската полиция е проверила дали данъчните декларации на Борисов в България показват възможност той да е направил инвестициите от милиони евро в двете компании. Властите са установили, че той не разполага с такива средства, се казва още в статията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG