Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чешърския котарак замени Сивия кардинал. Променя ли Кремъл политиката си за Украйна


Владислав Сурков с Владимир Путин
Владислав Сурков с Владимир Путин

След седем години, в които контролираше политиката на Кремъл към Украйна - период, който включваше анексията на Крим и разгръщането на конфликта в Източна Украйна, Владислав Сурков беше уволнен.

Освобождаването като помощник на президента предизвика спекулации, че руският президент Владимир Путин може би е готов за компромиси с Киев и със Запада и за край на войната в Донбас. Но някои анализатори са скептични, предполагайки, че промяната е по-скоро стилова, отколкото съдържателна.

След седмици слухове, че Сурков си тръгва, на 18 февруари Кремъл публикува указ, с който официализира информацията. Седмица по-късно Дмитрий Козак, заместник-ръководител на администрацията на Путин, беше определен за човекът на Кремъл за Украйна.

Кардиналът и котката

"В новата си роля Козак ръководи и ще продължи да отговаря за украинските въпроси", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти в Москва.

С две думи, Сурков - известен в Русия като Сивия кардинал заради задкулисните си политически машинации - е заменен от Козак, наричан „Чешърския котарак" заради своята неуловимост.

Когато миналия месец се появиха слуховете за напускането на Сурков, Алексей Чеснаков – близък до него инсайдър от Кремъл, беше цитиран да казва, че Сурков си тръгва заради „промяна на политиката за Украйна“ от Кремъл.

В самата Украйна мнозина бяха скептични.

"Не съм сигурен, че това е промяна", заяви бившият украински депутат Сергей Висоцки пред руската служба на Радио Свободна Европа: "Украйна е толкова важна страна за президента Путин, че няма как да има промяна в курса. А той е към постепенно придвижване към пълно поглъщане на Украйна като държава."

Въпреки това, наблюдатели в Русия смятат, че замяната на Сурков с Козак може да бъде символичен край на амбициозния проект „Новорусия“, който беше свързван с помощника на президента и който предвиждаше поглъщането на значителна част от източната и южната част на Украйна от Русия.

Политическият анализатор Дмитрий Орешкин поставя рокадата в контекста на вътрешнополитическата ситуация в Русия. Сегашният мандат на Путин приключва през 2024 г. и конституцията не му позволява да търси нов - т. нар. "Проблем 2024".

„Докато Путин се готви съществено да промени конституцията, така че да поддържа политическата си власт в Русия след тази дата, Кремъл търси стабилизиране или подобряване на отношенията с външния свят“, каза Орешкин.

"Политически навлизаме в период, в който Владимир Путин иска да се примири с външния свят", добавя анализаторът.

Според него докато Кремъл смята, че „Крим е част от Русия“, подкрепяните от Москва сепартистки области в Украйна - Донецк и Луганск, „висят във въздуха, включени са в преговори и са обект на шантаж и насаждане на страх“.

"Основното е поддържането на "нормален бизнес", намаляване на санкциите... запазване на нещата в сегашния им вид", добавя той. „Сега [задачата на Путин] е да уреди нещата със собственото си население и за да го направи, той трябва до известна степен да изглади отношенията с Европа и може би дори с Америка. В тази ситуация той пожертва Сурков“.

Орешкин отбеляза, че Украйна и външният свят смятат Сурков за "отговорен" за създаването на подкрепяните от Русия сепаратистки формирования в части от Източна Украйна.

"В Украйна не го обичат", казва Орешкин и моментът изглеждаше назрял да бъде представен нов събеседник на Киев и на Запада.

„Путин изобщо не се интересува от помирение с Украйна. Украйна е средство за помирение със Запада“, убеден е политическият анализатор Леонид Радзиховски

Кой е Чеширския котарак Козак?

61-годишният Козак е роден в съветска Украйна и е бил вицепремиер преди да премине в президентската администрация на Путин. Смята се, че има добри работни отношения с Андрий Йермак – ръководителят на щаба на украинския президент Володимир Зеленски. Йермак каза пред украинската телевизия, че смята Козак за по-добър вариант от Сурков.

Дмитрий Козак, новият президентски помощник за Украйна
Дмитрий Козак, новият президентски помощник за Украйна

Прозвището си "Чешърския котарак“ носи по името на героя от „Алиса в страната на чудесата“ – известен със загадъчната си усмивка и способностите си да се телепортира, да изчезва или да се изпарява във въздуха.

Досега Козак управляваше политиките на Москва в Молдова и, според анализаторите, постигна там резултати, които вероятно са впечатлили Кремъл.

Когато пое юздите, правителството на Молдова беше контролирано от нестабилно, но категорично прозападно коалиционно правителство и участваше успешно в програмата на Източното партньорство на Европейския съюз. Блокът дори го възнагради с безвизов режим за пътуване в Шенген.

През 2016 г. обаче бившият шеф на социалистическата партия и откровено проруски политик Игор Додон беше избран за президент на Молдова. През юни 2019 г. Додон сключи споразумение с прозападните партии на Молдова за създаване на коалиция срещу олигарха Влад Плахотнюк. Този почти невъзможен съюз между прозападните и проруските сили просъществува само няколко месеца. През ноември социалистите свалиха с вот на недоверие прозападното правителство на страната, обединявайки се с доскорошния си враг - партията на Плахотнюк.

Додон успя да наложи технократа Йон Чику за премиер, а повече от половината от министерските постове бяха дадени на съветници на президента.

Според Радзиховски Кремъл се надява на подобни резултати от Козак и в Украйна.

Въпреки честите нарушения на прекратяването на огъня между силите на Киев и подкрепяните от Русия сепаратисти в Украйна, краят на военните действия в Украйна вече е постигнат. Това според Радзиховски удоволетворява Запада и дава някакво решение на политическата ситуация в Украйна.

„Същественото не е замяната на Сурков от Козак. И двамата са способни и енергични чиновници, но те не задават политиката“, смята анализаторът.

Путин "символично демонстрира промяна в курса", добави той, като "замени човека, който символизира единия подход, с човек, който символизира другия".

XS
SM
MD
LG